Alle ogen op Luton Town: van hoogste niveau naar non-League en terug?
i

Getty Images

Alle ogen op Luton Town: van hoogste niveau naar non-League en terug?

Brian Vesseur • 15:10, 03-04-2022 / Laatste Update: 07:36, 12-12-2023

Luton Town is een club van hoge pieken en diepe dalen. De club speelde ooit op het hoogste niveau in Engeland, maar zakte daarna weg. Ver weg. Na een lang pad staan ze nu 4e in het Championship. Ze kunnen de eerste club ooit worden die vanaf het hoogste niveau wegzakte naar de non-League én terugkeerde.

Hoe zit dat precies? Luton Town speelde lange tijd in de First Division, voorloper van de Premier League. Overigens maakte Luton de Premier League zelf nooit mee: nét voor de invoering van de Premier League degradeerde Luton. Of, anders gezegd: Luton bleef in de First Division voetballen, terwijl er dus een Premier League 'boven' kwam.

In 2007 werd Luton 23e in het Championship. Een jaar later laatste in de League One en weer een jaar later laatste in de League Two! Rock bottom. Vervolgens balde Luton een paar jaar in de National League, het hoogste amateurniveau.

Nu naar de Premier League?

Vervolgens werd de weg omhoog weer ingezet. In 2018 werd Luton 2e in de League Two, een jaar later 1e in de League One en momenteel staat het team 4e in het Championship. De nummers 1 en 2 promoveren naar de Premier League, de nummer 3, 4, 5 en 6 spelen play-offs voor het laatste Premier League-ticket.