Alles wat je moet weten over de WK-kwalificatie van Suriname (die nú gaat beginnen)
i

Pim Ras Fotografie

Alles wat je moet weten over de WK-kwalificatie van Suriname (die nú gaat beginnen)

Brian Vesseur • 17:59, 22-03-2021 / Laatste Update: 00:13, 05-01-2024

"Realistisch gezien moet het mogelijk zijn met de spelers die we hebben", zei Dean Gorré in februari 2020 tegen Sportnieuws.nl over een ticket voor het WK van 2022. De bondscoach van Suriname staat nu aan de vooravond van de kwalificatie voor het WK. Lees hier alles wat je moet weten over het Surinaamse avontuur.

Aankomende woensdag is het zover, dan begint de WK-kwalificatiereeks van Suriname. Om 23:00 uur Nederlandse tijd wordt er afgetrapt tussen Suriname en de Kaaimaneilanden. De eerste tegenstander moet in principe een zege opleveren, kijkend naar de huidige selectie van Natio. Maar over de nieuwe spelers later meer. De wedstrijd is in Nederland niet te zien: voor zover bekend is er nog geen zender aan de haal gegaan met de rechten.

De selectie

Het Surinaams elftal is sinds kort best de moeite waard om te kijken. Sinds Dean Gorré aan het roer staat bij Suriname, zijn er een aantal zaken drastisch veranderd. Te veel om op te noemen, maar de belangrijkste: er mogen diaspora-spelers uitkomen voor Natio. Dat zijn spelers die in bijvoorbeeld Nederland zijn geboren, maar wel roots hebben in Suriname.

Een hele hoop van die gasten hebben een oproep gekregen voor het Surinaams elftal. Kijk deze selectie maar:

De route

Suriname neemt het op tegen de Kaaimaneilanden op 24 maart en vervolgens tegen Aruba op 28 maart. De andere tegenstanders in de poule zijn Bermuda (op 4 juni) en Canada (op 8 juni). Volgens de kenners is dat een ideaal schema: de tegenstanders gaan van makkelijk naar moeilijk. Canada is dé favoriet in de poule, met spelers als Alphonso Davies (van Bayern München) en Jonathan David (LOSC Lille). Ook die moet worden verslagen, want er gaat maar 1 land per poule door. Er zijn 6 poules.

Hoe ziet die volgende ronde er dan uit? De winnaar van poule A speelt in een tweeluik tegen de winnaar van poule F, B speelt tegen E, en C tegen D. Suriname zit in poule B, dus als ze doorgaan, spelen ze tegen de winnaar van poule E. In die poule zitten: Haïti, Nicaragua, Belize, Saint Lucia en de Turks- en Caicoseilanden. Deze wedstrijden worden overigens ook in juni gespeeld.

Finaleronde

Uit die tweeluiken komen dus 3 winnaars, die zich voegen bij 'de grote 5' uit Noord- en Centraal-Amerika: de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Honduras en Jamaica. In die finalepoule neemt iedereen het tweemaal tegen elkaar op, waarna de 3 hoogstgeklasseerde naar het WK gaan. De nummer 4 maakt ook nog kans op een WK-ticket, maar dan moet er nog gewonnen worden van een land uit een ander continent (meestal Oceanië).

Best een flinke route, dus. Hoewel het enorm lastig wordt, zijn de kansen dit jaar groter dan ooit. Nooit mochten spelers met een Nederlands paspoort voor Suriname uitkomen. En over die kansen gesproken: bondscoach Gorré heeft pas zijn contract verlengd, dus in de nabije toekomst mogen we nog veel meer verwachten van Natio.