Amerikaanse bondscoach bekent na chantage: ‘Heb mijn vrouw geschopt, het was een beschamend moment’
i

Getty Images

Amerikaanse bondscoach bekent na chantage: ‘Heb mijn vrouw geschopt, het was een beschamend moment’

Sjors Tanis • 19:39, 04-01-2023 / Laatste Update: 05:31, 12-12-2023

De Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter moet zich verantwoorden voor een incident dat ruim 30 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De oud-speler van Zwolle, Sparta en Cambuur geeft toe dat hij in 1991 zijn huidige vrouw (en toenmalige vriendin) heeft geschopt tijdens een hoogoplopende ruzie.

Die bekentenis komt niet vrijwillig tot stand. Tijdens het afgelopen WK, waar de Verenigde Staten in de 8e finales werden uitgeschakeld door het Nederlands elftal, meldde iemand zich bij de Amerikaanse voetbalbond met de mededeling informatie te hebben die Berhalter zijn baan zou kosten. Gedreigd werd om die informatie naar buiten te brengen, als Berhalter dat niet zelf zou doen.

'Beschamend moment waar ik spijt van heb'

Voor Berhalter en zijn vrouw Rosalind was dat voldoende aanleiding om een gezamenlijke verklaring uit te brengen. Daarin erkennen ze dat het 'beschamende' incident 31 jaar geleden heeft plaatsgevonden. "In de herfst van 1991 ontmoette ik mijn zielsverwant. Ik was net 18 geworden en was eerstejaarsstudent toen ik Rosalind ontmoette", schrijft Berhalter.

"Op een avond, terwijl we aan het drinken waren in een plaatselijke bar, hadden Rosalind en ik een verhitte discussie die buiten doorging. Het werd fysiek en ik schopte haar tegen haar benen. Er zijn geen excuses voor mijn acties die avond; het was een beschamend moment waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb."

Hij zei dat er geen politie aan te pas is gekomen en dat hij vrijwillig hulp zocht om te 'leren, groeien en verbeteren'. Het paar ging 7 maanden uit elkaar voordat ze zich verzoenden. Ze vierden onlangs hun 25-jarig huwelijk en hebben samen 4 kinderen.

Voetbalbond start onderzoek

De Amerikaanse voetbalbond stelt een onderzoek in naar zowel de coach als de melding. "US Soccer veroordeelt geweld in welke vorm dan ook en neemt deze beschuldigingen zeer serieus", staat in een verklaring. De bond spreekt wel waardering uit dat Berhalter en zijn vrouw openheid van zaken hebben gegeven.

De komende weken zal moeten blijken of Berhalter een nieuw contract krijgt. Zijn huidige verbintenis liep op 31 december af. Berhalter is bondscoach sinds 2018 en hoopt zijn land ook te mogen leiden richting het WK van 2026, dat de Verenigde Staten samen met Mexico en Canada organiseert.