‘Amerikanen hebben interesse in Vitesse’
i

Pro Shots

‘Amerikanen hebben interesse in Vitesse’

Sjors Tanis • 12:51, 06-04-2022 / Laatste Update: 13:40, 08-01-2024

Vitesse komt mogelijk in Amerikaanse handen. De zakenmannen Robert en Philip Platek, die eerder ook al interesse toonden in FC Twente, zouden belangstelling hebben in de overname van de Arnhemse club.

Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen rond Vitesse.

Al betrokken bij 3 clubs

De broers Platek zijn sinds vorig jaar eigenaar van Spezia Calcio uit de Serie A in Italië. Ze hebben verder aandelen in de Deense club SønderjyskE en Casa Pia AC uit Portugal.

Amerikanen

Amerikaanse interesse in Europese voetbalclubs is niet vreemd. De laatste jaren neemt de belangstelling vanuit de VS toe. Manchester United is al jaren in handen van de familie Glazer. Andere bekende voorbeelden zijn Arsenal en Liverpool.

In Italië is ook de investeerdersgroep 777 Partners actief, met Genoa. Die partij kocht onlangs Standard Luik. Bij Genoa is Johannes Spors de technisch directeur. De Duitser maakte in de winter de overstap van Vitesse naar de Italianen. ADO Den Haag is sinds kort ook in Amerikaanse handen.

Oorlog

Vitesse staat sinds een maand te koop. De Russische eigenaar Valeri Oyf neemt onder druk van de oorlog in Oekraïne afstand van de club uit Arnhem. Oyf is sinds 2018 officieel de eigenaar. De club uit de Eredivisie is sinds 2010 in Russische handen.

Eerst leidde Merab Jordania de club, daarna Alexander Tsjigirinski.