Amnesty wil dat Cristiano Ronaldo praat over mensenrechten in Saudi-Arabië
i

Getty Images

Amnesty wil dat Cristiano Ronaldo praat over mensenrechten in Saudi-Arabië

Sjors Tanis • 22:14, 04-01-2023 / Laatste Update: 07:00, 12-12-2023

Amnesty International heeft Cristiano Ronaldo opgeroepen zich uit te spreken over de schending van de mensenrechten in Saudi-Arabië, het land van de club Al-Nassr waar de Portugese superster een uiterst lucratief contract heeft getekend.

Volgens de mensenrechtenorganisatie past de komst van CR7 naar het omstreden land in een breder patroon. "Het land probeert zich via de sport en bekende sportpersoonlijkheden beter voor te doen dat het is." De golfstaat overweegt ook een zogenoemd 'bid' te doen op de organisatie van het WK van 2030 en wil Ronaldo daarbij als ambassadeur gebruiken.

Executies zonder eerlijk proces

"Saudi-Arabië executeert geregeld mensen zonder eerlijk proces", zegt Dana Ahmed, die namens Amnesty onderzoek doet in het Midden-Oosten. "De autoriteiten blijven hard optreden tegen de vrijheid van meningsuiting, met zware gevangenisstraffen voor activisten voor mensenrechten, vrouwenemancipatie en andere politieke doeleinden tot gevolg. Ronaldo zou zich hierover moeten uitspreken. Nu laat hij zich gebruiken als instrument van een verkeerd bewind."