Analiste Leonne Stentler over Oranje: ‘Louis van Gaal had Steven Bergwijn erin moeten zetten’
i

Pro Shots

Analiste Leonne Stentler over Oranje: ‘Louis van Gaal had Steven Bergwijn erin moeten zetten’

Brian Vesseur • 14:40, 02-09-2021 / Laatste Update: 08:10, 05-01-2024

Bij de rentree van Louis van Gaal als bondscoach speelde Oranje woensdagavond 1-1 tegen Noorwegen. Leonne Stentler bekeek de wedstrijd en genoot van de 1e helft, maar zuchtte vooral in de 2e helft. De oud-speelster van Oranje en analiste over het spel van het Nederlands elftal en de keuzes van Van Gaal.

In de voorhoede koos de kersverse bondscoach voor Cody Gakpo, Memphis Depay en Steven Berghuis. In de rust maakte Berghuis plaats voor Donyell Malen, terwijl Stentler liever had gezien dat Steven Bergwijn erin was gekomen.

"Ik had Bergwijn erin gezet op rechtsbuiten, zodat je Gakpo op linksbuiten had kunnen houden", zegt ze tegen Sportnieuws.nl. "Dat is natuurlijk achteraf gelul, maar doordat Gakpo op rechtsbuiten kwam te staan, kwam hij niet echt meer in het spel voor. Malen heeft ook maar 2 momenten gehad, waarvan je dacht: daar komt-ie misschien."

Stentler heeft de wedstrijden van Tottenham Hotspur gezien waarin Bergwijn een goede indruk maakte. "Zowel op links- als op rechtsbuiten, en dan is hij zó dreigend. Als je Bergwijn erin had gezet, had je later nog Malen voor Gakpo kunnen wisselen." Door die positiewisselingen kon dat eigenlijk niet meer, vindt Stentler.

Wissels

Om die reden is het dus ook enigszins te verklaren dat Van Gaal slechts 2 keer wisselde, oordeelt de analiste. In de blessuretijd ging Jurriën Timber met kramp van het veld voor Denzel Dumfries, de 2e en laatste wissel van Van Gaal. "Die wissel had wel eerder gekund, Timber liep echt op zijn laatste benen. Ik denk dat je Blind er op een gegeven moment ook vanaf had kunnen halen."

"Het is wel terecht dat Blind erin stond. Vooraf was het niet duidelijk hoe Noorwegen zou spelen. Dan is het handig om iemand op te stellen die kan schuiven. Je kan dan gokken op de passing van Blind, die zo Memphis of Klaassen kan vrijzetten."

En Wout Weghorst bijvoorbeeld, in de slotfase? "Weghorst inbrengen had op de manier waarop werd gespeeld óók niet zoveel zin. Dus ik snap wel dat het zo ging, maar voor je gevoel denk je: we moeten wisselen. Ik denk echt dat het komt door die keuze voor Malen in plaats van Bergwijn."

Punt naar achteren

Ondanks de wissels – of juist het gebrek daaraan – is Stentler zeker te spreken over de 1e helft. "Ik vond het wel echt leuk hoe aanvallend hij het neer heeft gezet, met Wijnaldum en Klaassen op de 10-positie", zegt Stentler over de keuzes van de bondscoach. "Toen ik dat van te voren hoorde, dacht ik: zo, dit is leuk. Nu kunnen we de boel én hoog vastzetten én we staan mega-aanvallend. Je had soms momenten dat zowat alleen Van Dijk en De Vrij er nog stonden."

"Tegelijkertijd bracht dat ook wat risico’s met zich mee. Een paar persoonlijke foutjes zorgden ervoor dat die risico’s ook echt tot kansen leidden. Maar je zag zeker de potentie, met Frenkie op het puntje naar achteren."

Bijlow

De bondscoach zei vooraf dat de aanvoer naar Erling Haaland moest worden afgestopt. Toch kreeg de Noor 3 grote kansen: 1 goal, 1 keer op de paal en 1 redding van Justin Bijlow. Stentler is erg enthousiast over de debutant en hoopt dat we met de Feyenoord-goalie een vaste keeper hebben voor Oranje de komende jaren.

"Ik vind het echt een geweldige keeper. Hij heeft vorig jaar de pech gehad dat-ie geblesseerd raakte en daarna met Jong Oranje mee moest. Ik vind hem in potentie zó'n goede keeper. Als hij nu voor lange tijd niet geblesseerd raakt – want dat is natuurlijk zijn item – denk ik dat hij onze 1e keeper kan zijn. Áls hij maar fit blijft."

"Je ziet het bij die 1e kans van Haaland, hoe hij uitkomt", gaat Stentler verder. "Dat is écht top. Hij moet nog wat vaster worden, nog wat rustiger. Het is hopen dat hij de potentie eruit weet te halen, dat het echt een topper wordt."

Tekst loopt door onder foto. Justin Bijlow in actie tegen Noorwegen. (ANP)

Stentler heeft genoeg goede dingen gezien, maar nu nog die belangrijke 3 punten. Zaterdag wacht Montenegro, de dinsdag erop speelt Oranje tegen Turkije. "Tegen Montenegro kan je gewoon op deze manier spelen", denkt Stentler. "Daar staat geen Haaland in de aanval die zo makkelijk uitbreekt."

"Tegen Turkije zal er gehamerd moeten worden op de persoonlijke foutjes. Daar kreeg Noorwegen ook kansen door. Maar goed, het moet niet het EK worden dat we denken dat het wel gaat lukken, zoals tegen Tsjechië. De scherpte zal er nu wel zijn, want deze wedstrijden moéten we echt winnen."