Anders wat? Europese bonden stellen 'ultimatum' aan FIFA over compensatie arbeidsmigranten Qatar
i

Getty Images

Anders wat? Europese bonden stellen 'ultimatum' aan FIFA over compensatie arbeidsmigranten Qatar

Eimert Pruis • 20:20, 14-10-2022 / Laatste Update: 22:56, 07-01-2024

Europese voetbalbonden hebben de FIFA een soort van ultimatum gesteld. De mondiale bond moet voor eind oktober met een uitspraak komen over een compensatiefonds voor arbeidsmigranten die hebben geleden bij de bouw van stadions voor het WK in Qatar. Wat er gebeurt als de FIFA dit niet doet, dat zeggen de bonden dan weer niet.

Een Europese werkgroep is al héél lang in gesprek met de FIFA over de schending van mensenrechten bij de bouw van de WK-stadions. Veel heeft dat niet opgeleverd tot nu toe. "We zijn er nu anderhalf jaar mee bezig. We zitten nu 5 weken voor het WK. Het is tijd dat er nu duidelijkheid komt", zegt secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong tegen de NOS.

Belofte maakt schuld, maar niet voor de FIFA

De FIFA zou de FIFA niet zijn als het eerder al beloofde om een compensatiefonds op te richten, maar dit nog steeds niet is nagekomen. Eigenlijk zou het al voor de zomer gebeuren. Zo vlak voor het WK blijft het angstvallig stil vanaf de FIFA-burelen.

Boycot?

Alle betrokken Europese landen gaan niet zomaar het WK boycotten. "We gaan in ieder geval die kant op, maar we zullen nadenken wat we doen als dit niet geregeld wordt", aldus De Jong.

3 doden maar, aldus de FIFA

Ondertussen zou de FIFA in een brief (die in handen is van de NOS) al hebben erkend dat er belang is bij het geven van compensatie. Maar als puntje bij paaltje komt heeft de Wereldvoetbalbond nog steeds niets gedaan. Ook houdt de FIFA vast aan hun telling, dat er slechts 3 arbeiders zijn omgekomen. Mensenrechtenorganisaties en onderzoeksjournalisten hebben het over ongeveer 6.500 slachtoffers.