Andries Noppert blikt terug op penaltyserie tegen Argentinië: 'Ik kreeg een heel raar antwoord terug'
i

Getty Images

Andries Noppert blikt terug op penaltyserie tegen Argentinië: 'Ik kreeg een heel raar antwoord terug'

Bart van der Wijst • 15:29, 29-09-2023 / Laatste Update: 10:12, 07-01-2024

Andries Noppert stond vrij onverwachts onder de lat op het WK bij het Nederlands elftal. Oranje werd uiteindelijk in de kwartfinales uitgeschakeld na penalty's door Argentinië. In gesprek met de Cor Potcast blikt de keeper van SC Heerenveen terug op die penaltyserie en de heisa die ontstond vóór het toernooi.

Destijds testte bondscoach Louis van Gaal al zijn keepers met speciale methodes om te zien of er een penaltykiller tussen zat.

Ophef

"Het is groter gemaakt dan het daadwerkelijk was. Met Peter Murphy (volleybalcoach, red.) hebben we wat testen afgenomen. Vervolgens hebben we testen uitgevoerd op het veld: sprongafzet, het lezen van een speler, het afleiden van een speler. Al die ingrediënten moesten ervoor zorgen dat jij een speler kon beïnvloeden. Het is mij in ieder geval niet gelukt", grapte Noppert.

Messi

In Qatar stond Noppert ook tegenover Lionel Messi, die hij probeerde uit zijn concentratie te halen. "Ik zei nog wat tegen hem in het Engels, alleen weet ik niet meer precies wat. Mijn Engels is ook niet echt fantastisch. Ik schaam me er niet voor om te zeggen dat ik misschien wist waar hij ging schieten. Toen kreeg ik een heel raar antwoord terug en dacht ik: die kan geen Engels", aldus Noppert.

Wat Messi precies zei? "Het was in het Spaans, maar dat ging zo snel dat ik bij mezelf dacht: laat maar gaan en probeer die bal maar gewoon tegen te houden", blikte Noppert terug. "Hij miste volgens mij tegen Polen - die nam hij redelijk snel. Deze penalty wachtte hij en toen lag ik al in het hoekje en stuurde hij hem de andere kant op."