Arts is keihard: 'Strengere regels nodig na hoofdblessures Quilindschy Hartman en Jordan Teze'
i

ANP

Arts is keihard: 'Strengere regels nodig na hoofdblessures Quilindschy Hartman en Jordan Teze'

Noah Hoogenboezem • 23:26, 04-12-2023

Er moeten strengere regels in het voetbal komen bij hoofdblessures. Dat zegt Cees-Rein van den Hoogenband, oud-clubarts van PSV, tegen het Algemeen Dagblad. Aanleiding daarvoor is de keiharde botsing tussen Quilindschy Hartman en Jordan Teze. De Feyenoorder liep hard door op de PSV-verdediger en daardoor botsten ze met de hoofden tegen elkaar. Teze moest meteen gewisseld worden en Hartman in de rust.

Beide spelers konden zich weinig meer herinneren na de botsing. Van den Hoogenband, voorzitter van de medische afdeling van de internationale zwembond, denkt dat er snel nieuwe regels gaan komen: "In het rugby is er een onafhankelijke dokter, maar je kunt ook een pauze van 5 minuten nemen om de dokter een beslissing te laten nemen."

Complimenten aan PSV-dokter

Van den Hoogenband, de vader van zwemmer Pieter, was jarenlang clubarts van PSV en heeft respect voor PSV-dokter Rob Bogie: "Er is geen risico genomen met Teze en dat is hoe het moet. Ik ken de druk die er in dat soort situaties op een arts komt te liggen. Je moet soms een vervelende beslissing nemen. Het hoeft trouwens niet te zeggen dat het onverantwoord is dat Hartman in de rust eruit ging."

UEFA en FIFA

De arts denkt ook dat niet alleen de KNVB moeite moet doen om met nieuwe regels te komen, maar daar ligt ook een rol voor de UEFA en de FIFA. Van den Hoogenband vindt het belangrijk dat er striktere regels komen, die goed toe te passen zijn: "Pas dan verandert er iets en kun je de druk op een arts verminderen."