Australische internationals verslaan Palestina en doneren premie voor humanitaire steun
i

ProShots

Australische internationals verslaan Palestina en doneren premie voor humanitaire steun

Joris Kaper • 18:49, 21-11-2023 / Laatste Update: 04:39, 06-01-2024

Het Palestijnse voetbalelftal heeft het WK-kwalificatieduel met Australië niet gewonnen. Het duel, dat in Koeweit-Stad werd gespeeld, eindigde in 1-0 voor Australië. De enige treffer werd gemaakt door Harry Souttar. De Australiërs maakten een mooi gebaar door een deel van hun premie te doneren voor humanitaire steun in het oorlogsgebied.

Palestina, dat door verschillende landen niet wordt erkend als onafhankelijk land, is ondanks dat feit sinds 1998 lid van de FIFA. Het doet daarom 'gewoon' mee aan de kwalificatie voor het WK in 2026. De thuiswedstrijden voor de kwalificatie worden door de oorlogssituatie in Gaza wel steeds ergens anders in Azië gespeeld.

WK-kwalificatie

Palestina speelde eerder gelijk tegen Libanon (0-0) in de kwalificatie. Ook Bangladesh zit in deze kwalificatiegroep. De 2 beste landen plaatsen zich voor de volgende ronde in de Aziatische WK-kwalificatie.

Humanitaire steun

Voorafgaand aan het duel maakten de Australische voetballers, waaronder AZ-keeper Matthew Ryan, bekend een deel van hun premie te doneren voor humanitaire steun in het oorlogsgebied. Het geld wordt overgemaakt aan hulporganisatie Oxfam. "We hebben het er met de groep over gehad. De dood van burgers is een tragedie in elk conflict en dat moet de prioriteit zijn", aldus de 30-jarige Jackson Irvine tegen het Australische persbureau AAP.