AZ maakt geen fouten en mag zich opmaken voor groepsfase Conference League

Jeroen Rooseboom • 00:50, 26-08-2022 / Laatste Update: 16:56, 07-01-2024

AZ heeft over 2 wedstrijden in de play-offs van de Conference League met overtuigende cijfers afgerekend met het Portugese Gil Vicente. In Barcelos eindigde de wedstrijd in 1-2, wat het totaal op 6-1 voor AZ bracht. Door deze overwinning stroomt AZ door naar de groepsfase van het 3e Europese toernooi.

Het duurde niet lang voordat AZ gevaarlijk werd. Al na 1 minuut raakte Dani de Wit de paal uit een voorzet van Myron van Brederode. AZ kon dus niet wat Sparta en PSG wel deden: supersnel scoren. Kort daarna zag dezelfde De Wit een kopbal rakelings overvliegen. Daarna volgden er in de 1e 20 minuten wat kansjes over en weer, maar echt gevaarlijk werd het niet voor beide doelen.

Er volgde een rommelige fase, met overtredingen op Van Brederode en Milos Kerkez. Het was duidelijk dat de Portugezen wel wilden, maar simpelweg niet konden. AZ was heer en meester aan de bal en te veel passes van Gil Vicente kwamen niet bij een ploeggenoot aan.

2e keer paal

Het overwicht van de Alkmaarders betaalde zich na 30 minuten uit in een goede kans. Spits Vangelis Pavlidis frommelde zich een weg langs 3 Portugese verdedigers, maar zag zijn schot eindigen op de buitenkant van de paal. Ook de 19-jarige Van Brederode probeerde zich in zijn eentje een weg door een woud van Portugese benen te banen, maar zijn poging werd geblokt.

Op slag van rust werd de nummer 5 van Portugal van vorig jaar dan eindelijk een keer echt gevaarlijk. Kevin Villodres schoot de bal achter keeper Hobie Verhulst, maar hij stond buitenspel. Zijn goal werd afgekeurd en met de brilstand op het scorebord zochten de spelers de kleedkamers op.

Meer van hetzelfde

AZ begon sterk aan de 2e helft. Van Brederode kwam goed door aan de linkerkant en gaf de bal aan Hakon Evjen, die de bal net voorlangs schoot. Zo kreeg de ploeg van trainer Pascal Jansen echt wel goede kansen, het vizier stond alleen niet op scherp.

Na een uur spelen lukte het Evjen eindelijk wel om de bal in het doel te mikken. Door een steekpass van Pavlidis stond hij alleen voor keeper Rocha Araujo, die hij passeerde met een wippertje: 0-1. Opeens stond het Alkmaarse vizier wel op scherp, want zo'n 4 minuten na de goal van zijn Noorse teamgenoot maakte Tijjani Reijnders er 0-2 van.

Controle

AZ had de wedstrijd volledig onder controle, de Gilistas kwamen er in de 2e helft totaal niet aan te pas. De Alkmaarders hadden werkelijk niks te duchten van hun Portugese tegenstander, waar vooraf toch wel een beetje voor gevreesd werd.

Tot de laatste 10 minuten van de wedstrijd althans. Daarin moest keeper Verhulst 2 keer redding brengen op schoten van Gil Vicente. Maar de sluitpost kon niet voorkomen dat Juan Boselli na een misverstand achterin bij AZ toch een eretreffer kon maken voor de Portugezen.

Na de goal werd Gil Vicente nog een paar keer gevaarlijk, alsof ze pas in de 86e minuut doorhadden dat zij ook meespeelden in deze wedstrijd. Toch werd er niet meer gescoord en eindigde de wedstrijd in 1-2.

Coëfficiëntenpolonaise?

Door de overwinning van AZ op Gil Vicente deelt Nederland een flinke dreun uit aan Portugal op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Niet alleen door de punten die je krijgt voor de overwinning, maar ook omdat Portugal hierdoor een team minder heeft in de Europese competities. Start de coëfficiëntenpolonaise maar!