AZ piekt in Bergen pas in penaltyreeks en bereikt met moeite groepsfase Conference League

Bart van der Wijst • 00:00, 01-09-2023 / Laatste Update: 21:44, 11-12-2023

AZ heeft voor het 3e jaar op rij de groepsfase van de Conference League bereikt. De Alkmaarders waren over 2 wedstrijden te sterk voor het Noorse SK Brann. Na de 1-1 in Alkmaar stond het in Bergen na 90 minuten 3-3. Via een penaltyserie ging AZ uiteindelijk door.

In tegenstelling tot vorige week knalde AZ uit de startblokken. Dat leverde een comfortabele voorsprong op. Mayckel Lahdo schoot AZ met een schuiver op 1-0, Sven Mijnans verdubbelde de marge. Geheel tegen de verhouding in kwam SK Brann uit een corner in de blessuretijd terug in de wedstrijd.

Verlengen

Na rust kwam AZ weer op een marge van 2. Lahdo speelde zichzelf prima vrij, behield het overzicht en gunde de goal aan Ruben van Bommel. De zoon van schoot beheerst raak. Over en sluiten, zou je denken. Maar Brann kwam dankzij een geweldige vrije trap van Joachim Soltvedt weer terug in de wedstrijd: 2-3.

tekst gaat door onder de video

Reden voor de ongeveer 15.000 thuisfans om nog eens goed achter hun team te gaan staan. Bij AZ daarentegen leken de krachten weg te vloeien. Brann kwam via opnieuw een standaardsituatie op 3-3. Japhet Sery Larsen kopte 10 minuten voor tijd snoeihard binnen uit een corner. Met veel pijn en moeite haalden de Alkmaarders de verlenging.

Rood

In de verlenging had AZ meer bran(n)dstof. Het bleef echter vooral bij blaffen en niet bij bijten. Met veel tijdreken probeerde de thuisploeg de strafschoppenserie te halen. Dat lukte, al was dat wel met z'n tienen. Felix Horn Myhre kreeg rood na ingrijpen van de VAR. Dus moesten penalty's bepalen wie er doorging naar de groepsfase van de Conference League.

Penaltyserie

Bij de eerste 10 strafschoppen zat geen enkele misser. Frederik Børsting schoot vervolgens namens Brann z'n poging recht door het midden, daarna klaarde nieuweling Alexandre Penetra de klus. Feest bij AZ en de 55 meegereisde fans. Op naar de groepsfase!