AZ-trainer Maarten Martens debuteert met gelijkspel tegen PEC Zwolle
PEC Zwolle. © ANP

21:56, 20-01-2024 / Laatste Update: 19:53, 21-01-2024

AZ heeft zijn eerste wedstrijd onder nieuwe trainer Maarten Martens gelijk gespeeld. PEC Zwolle kwam op bezoek in Alkmaar en nam 1 punt mee: 2-2.

Aan de kant van de Alkmaarders maakte Kristijan Belić zijn debuut. De middenvelder kwam eerder in de week over van FK Partizan. Martens, de opvolger van de ontslagen Pascal Jansen, zag dat zijn mannen zwak uit de startblokken kwamen. Na drie minuten was het bijna raak voor PEC, waar Ody Velanas de lat raakte.

Slippertje Bruno Martins Indi

Gaandeweg de eerste helft was AZ dreigender dan de gasten. Maar de krachtsverschillen waren ook weer niet zo groot dat je als kijker voelde dat de 1-0 onvermijdelijk zou zijn. AZ kwam tot negen schoten, waarvan twee echt op goal gemikt.  En als het voorin niet nauwkeurig gaat, dan is er nog niet veel aan de hand. Maar maak je achterin een slippertje, dan komt het je duur te staan.

Dat was het geval in de 57e minuut, toen Bruno Martins Indi de fout in ging bij het wegwerken van de bal. Lennart Thy knalde de bal van dichtbij binnen.

Sensatie in slotfase

Via een benutte penalty door Pavlidis, gegeven na hands door PEC, kwam AZ op 1-1. Die goal in de 77e minuut brak de wedstrijd open. Een paar minuten voor tijd kreeg Odysseus Velanas de bal toevallig voor de voeten, nadat AZ-keeper Owusu-Oduro er geen controle over kreeg. Velanas maakte de 1-2. Diep in blessuretijd zorgde Sven Mijnans ervoor dat AZ op 2-2 kwam.