AZ wint pas ná verlenging van Tweede Divisie-club HHC in TOTO KNVB Beker

Brian Vesseur • 23:31, 20-12-2023 / Laatste Update: 10:10, 08-01-2024

Wát een gestoorde wedstrijd op Sportpark de Boshoek: AZ won pas na verlenging van HHC in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Waar de club uit Hardenberg een middenmoter is in de Tweede Divisie, daar is AZ de nummer 4 van de Eredivisie. Het werd uiteindelijk 3-2 voor AZ, nadat oud-AZ-speler Joerie Church in de 94e minuut nog de 2-2 had gemaakt.

Het gebeurt niet wekelijks dat een club van het kaliber AZ op bezoek komt in Hardenberg. AZ-trainer Pascal Jansen nam de wedstrijd ook serieus, door topspelers als Vangelis Pavlidis en Jordy Clasie op te stellen. Natuurlijk stonden er wat spelers in het veld die niet wekelijks in de basis beginnen, maar van een B-team was toch niet echt sprake.

Het was dan ook Pavlidis die AZ 'gewoon' naar een voorsprong hielp, na 22 minuten spelen. Jayden Addai, die zijn basisdebuut maakte voor de Alkmaarders, gaf de assist. AZ vergat vervolgens om een tweede, derde of liefst zelfs vierde te maken. Zo had AZ in de eerste helft 7 schoten op doel en moest HHC het doen met 1.

Daar is de 1-1!

HHC zal niet wakker hebben gelegen van die statistieken. Want waar het pas 1-0 staat, daar is altijd kans! Na iets meer dan uur spelen werd die kans dan ook benut. Serginho Fatima kopte een vrije trap van Matias Jones binnen: 1-1! Hieronder het onverwachte doelpunt op de prachtige grasmat van De Boshoek.

Odgaard lijkt de Eredivisionist te redden

De supporters mochten een kwartiertje genieten van het gelijkspel, tot Jens Odgaard als invaller voor de 2-1 zorgde. Hij was 3 minuten voor zijn doelpunt in het veld gekomen voor Kenzo Goudmijn. Jansen was verplicht om een extra aanvaller in te brengen, om die zege over de streep te trekken. Ook opvallend: vlak na het doelpunt bracht hij Wouter Goes in voor Riechedly Bazoer. Hoewel beide heren centraal achterin staan, is Goes verdedigend sterker dan Bazoer.

Maar daar is Church!

De wissels van Jansen mochten niet baten, want in de 94e minuut was daar Church. De 25-jarige Church speelde zelfs in de jeugd van AZ en besloot zijn oude club pijn te doen met de 2-2. Gestoord!

Uiteindelijk was het Ruben van Bommel die AZ in de 102e minuut weer op voorsprong schoot. Het bleek uiteindelijk de bevrijdende treffer in Harderberg. In de allerlaatste minuut moest AZ nog in de cornervlag de bal vasthouden om tijd te rekken.