Baas Saudische competitie: ‘Financieel beter worden willen we toch allemaal?'
i

ANP

Baas Saudische competitie: ‘Financieel beter worden willen we toch allemaal?'

Joris Kaper • 01:12, 12-10-2023 / Laatste Update: 06:21, 07-01-2024

Als het aan Michael Emenalo, directeur van de voetbalcompetitie in Saoedi-Arabië, ligt komen er de komende jaren nog veel meer topvoetballers naar Saudi-Arabië om hun loopbaan voort te zetten.

"Ik kan nog niets verklappen, maar ik weet zeker dat er veel interesse van topspelers is die hier willen komen voetballen", zegt Emenalo tegenover het Duitse Münchner Merkur. Namen noemt hij er nog niet bij. In januari was Cristiano Ronaldo de eerste topspeler die koos voor Al-Nassr; de Portugees kreeg daar een geschat jaarsalaris van 200 miljoen euro voor. Onder anderen Neymar, Karim Benzema, Sadio Mané en Georginio Wijnaldum volgden hem in de maanden daarna.

Grof geld

Er wordt grof verdiend in de Saudische competitie, wat tot veel kritiek leidt. "Ik geloof ook dat spelers hier willen komen voetballen omdat ze er financieel beter van worden. Maar dat willen we toch allemaal?" zo denkt de baas van de competitie. Hij hoopt dan ook dat jonge talenten zich ook laten overhalen om naar het land te komen. "Ik hoop dat spelers als Jamal Musiala, die ik zeer bewonder, op een dag beslissen naar ons te komen."

Kritiek

Saudi-Arabië wordt vaak bekritiseerd vanwege de schendingen van de mensenrechten. Het land krijgt daarbij de kritiek dat het aan sportswashing doet: het binnenhalen van grote sportevenementen om het imago op te vijzelen.