Bas Dost blikt terug op ineenzakking op veld: 'Was helemaal op, kon geen zuurstof opnemen'
i

ANP

Bas Dost blikt terug op ineenzakking op veld: 'Was helemaal op, kon geen zuurstof opnemen'

Jeroen Rooseboom • 13:43, 30-12-2023 / Laatste Update: 00:34, 05-01-2024

Ongeveer 2 maanden nadat Bas Dost plotseling ineenzakte op het veld tijdens AZ - NEC, kijkt de spits in een groot interview met het Algemeen Dagblad terug op die gebeurtenis die zijn leven voorgoed veranderde. "Ik dacht: mijn familie en mijn gezin moeten nú weten dat het goed met me gaat."

NEC stond er goed voor, die bewuste avond in oktober. De Nijmegenaren stonden door een prachtige goal van Dost zelf met 1-2 voor bij de Alkmaarders, toen het in de laatste minuut helemaal misging. "Ik was heel moe, had alles gegeven en liep terug na een mislukte aanval. Ik was helemaal op en kon geen zuurstof meer opnemen, een gevoel dat ik nooit eerder heb gehad. Het enige wat ik nog kon, was even gaan zitten en accepteren dat het niet meer ging. Ik heb mijn hand nog opgestoken richting de zijkant en vervolgens zakte ik weg."

Lekker geslapen

Hij vertelt over het moment dat hij weer bijkwam op het veld. Dat voelde gek genoeg heel prettig, aldus de 34-jarige spits. "De 5 seconden voor ik mijn ogen weer opendeed, waren heel fijn. Een heerlijk gevoel, vergelijkbaar met de geboorte van je kinderen. Als ik dit niet had meegemaakt, zou ik nu zeggen: wat is dat voor zweverig gedoe? Maar dat is echt zoals ik het heb ervaren. Complete rust. Een soort ontwaken nadat je heel lekker hebt geslapen. En daar dan de overtreffende trap van."

Appje van Blind

De oorzaak van zijn plotselinge ineenzakken blijkt myocarditis, een ontsteking van zijn hartspier veroorzaakt door een virus. Daar draagt hij nu een icd (een inwendige defibrillator, die ingrijpt bij hartritmestoornissen) voor. Ook Daley Blind draagt zo'n apparaatje.

De verdediger van Girona was ook 1 van de eersten die Dost een bericht stuurde. "Hij appte me op de avond dat het gebeurde. Daar heb ik veel aan gehad. Het geeft vertrouwen dat hij hetzelfde heeft doorgemaakt en helemaal teruggekomen is. De dag voor mijn operatie heb ik hem nog geappt. Het bericht dat hij terugstuurde, hielp me over een moeilijk punt heen. Heel fijn dat-ie dat deed."

Terugkeer

Dost is inmiddels bezig met zijn revalidatie en is op de goede weg, al zal het nog wel even duren voordat we hem weer op het voetbalveld zien. De ontsteking in zijn hart is namelijk gehalveerd en dus nog niet weg. "Dat is een heel positief bericht. Maar zolang die ontsteking niet helemaal weg is, mag ik op sportief gebied niets doen. Ik moet eerst weer gezond worden, dat kan alleen door mijn lichaam niet te veel te belasten."