Bayern en Qatar Airways zetten punt achter bekritiseerde sponsorsamenwerking

Trevor Wagener • 16:58, 28-06-2023 / Laatste Update: 01:18, 12-12-2023

Bayern München heeft afscheid genomen van sponsor Qatar Airways. Dat bedrijf was sinds het seizoen 2018/2019 sponsor van der Rekordmeister, maar nadat er ophef ontstond onder de fans én binnen de club is daar een einde aan gekomen.

Qatar Airways legde zo'n 20 miljoen euro per jaar neer om een prominente sponsor in Beieren te zijn. Bij Bayern staan de Nederlanders Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch, Daley Blind en Marokko-international Noussair Mazraoui onder contract.

De voorbije jaren was er veel kritiek. Dit kwam omdat Bayern gesponsord werd door het bedrijf dat in handen is van de Qatarese overheid. Die laatste wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte werkomstandigheden voor arbeidsmigranten in de eigen oliestaat.

Ongepast

Het 'te hulp schieten' van grote Europese voetbalclubs door zulke regeringen kan worden gezien als zogenaamd sportswashing. Hiermee proberen overheden problemen in eigen land te camoufleren door zich flink te bemoeien - meestal met investeringen - met grote internationale sportevenementen.

Besprekingen over een mogelijke verlenging tussen Bayern en Qatar Airways leverde eind vorig jaar nog fikse verdeeldheid op binnen de club. Supporters maakten bij duels met spandoeken en liedjes duidelijk niet tevreden te zijn met Qatar Airways als hoofdsponsor.

Jawohl oder... nicht?

Clublegendes als Karl-Heinz Rummenigge en Uli Hoeness pleitten in die periode juist vóór een samenwerking. Hoeness stoorde zich aan de ophef. "Dit is FC Bayern München en NIET de algemene vergadering van Amnesty International!" Rummenigge zag veel belang bij het vele geld om daarmee investeringen te kunnen doen.

"De verbinding tussen Bayern en Qatar, met de fans in de Arabische wereld, blijft bestaan", lieten beide partijen weten in een gezamenlijk zegje. "We hebben de uitwisseling van onze culturen bevorderd. Ons doel was altijd verbinding, ook in het vrouwenvoetbal. Door vertrouwen ontstonden vriendschappen voor de eeuwigheid."