Bekerkeeper Joël Drommel de held: PSV wint belabberde finale van Ajax na penalty's

Bart van der Wijst • 23:00, 30-04-2023 / Laatste Update: 05:27, 12-12-2023

PSV heeft zondagavond een belabberde bekerfinale gewonnen van Ajax. Na 120 minuten stond het 1-1, dus werden er strafschoppen genomen. Ook die reeks was slecht, met name van Amsterdamse kant. Joël Drommel werd de held door een penalty van Edson Álvarez te stoppen, vervolgens schoot Fabio Silva de winnende binnen.

De 1e helft was een totale wanvertoning van beide elftallen. Ajax en PSV ruzieden vaak met elkaar en stonden de halve tijd om scheidsrechter Dennis Higler heen om een kaart te vragen. De totale zuivere speeltijd voor rust was dan ook maar 25 minuten en 8 seconden.

Eigen goal

Toch gebeurde er op sportief vlak nog wel wat voor rust. Steven Bergwijn schoot richting doel en via PSV'er Jarrad Branthwaite hobbelde de bal in de goal: 1-0 voor Ajax. Dat was tevens de ruststand.

2-0! Oh nee, toch niet

Welke thee er geschonken werd in de rust is niet bekend. Kalmerende thee was het zeker niet, want veel spelers stonden ook na rust nog onder hoogspanning. Het voetbal werd er wel beter van. Met name Ajax kreeg kansen om er 2-0 van te maken.

Spits Brian Brobbey danste om Drommel heen en kon de bal in een leeg doel schuiven. Bergwijn en spelers van de bank juichten al, alleen het schot van Brobbey ging op de paal. De juichende Bergwijn had beter kunnen blijven staan; dan had hij zo de goal kunnen maken.

(tekst loopt door onder video)

Gelijkmaker

Alle mogelijkheden bleken uiteindelijk niet aan Brobbey besteed. De 2-0 viel niet, dus was het wachten op de 1-1 aan de andere kant. Die kwam er uiteindelijk ook. Na een goede actie bereikte Xavi Simons de ingevallen Thorgan Hazard, die de gelijkmaker binnen prikte. In het restant vielen beide ploegen nog mondjesmaat aan, toch kon een verlenging niet worden voorkomen.

Tank leeg

In de verlenging werd er eigenlijk nauwelijks nog gevoetbald door beide elftallen. Bij behoorlijk wat spelers was de tank leeg. Het was dan ook wachten op de penaltyserie, die er ook kwam.

Bizarre missers

Ajax en PSV scoorden de 1e poging. Daarna gingen er een hoop pogingen niet in. Brobbey (huizenhoog over), Ramalho (gestopt), Jurriën Timber (lat) en Ibrahim Sangaré (paal) misten. De 17-jarige Mika Godts liet daarna zien hoe het wél moest; hij schoot beheerst de 2-1 binnen. Anwar El Ghazi maakte daarna gelijk.

Silva de held

Daarna kon Álvarez kon Ajax weer op voorsprong zetten. Na een bizarre aanloop kwam hij met een lullig schotje die Drommel kon pakken. Fabio Silva faalde vervolgens niet en schoot raak. Dus is PSV voor het 2e jaar op rij de bekerwinnaar.