Bekersprookje klapt keihard na reis van 26 uur en 14.000 kilometer: 12-0
i

AFP

Bekersprookje klapt keihard na reis van 26 uur en 14.000 kilometer: 12-0

Eimert Pruis • 10:26, 07-01-2024 / Laatste Update: 07:54, 15-01-2024

Het Franse bekersprookje is op snoeiharde wijze ten einde gekomen voor Golden Lion, een club van het Caribische eiland Martinique. Na een reis van 26 uur, waarin totaal een afstand van 13.864 kilometer moest worden overbrugd, verloor Golden Lion van Ligue 1-club Lille: 12-0.

Clubs van het kleine Caribische eiland mogen meedoen aan de Franse beker, omdat Martinique een Frans overzees departement is. Golden Lion, 4-voudig kampioen van Martinique, droomde van een stunt en het bereiken van de 8e finales van de Coupe de France.

Bij rust al 7-0

Dat zat er geen moment in voor de bezoekers. In de rust stond Golden Lion al met 7-0 achter, waarna Lille nog even extra het gaspedaal indrukte en de dubbele cijfers haalde. Lille stuurde de bezoekende ploeg met een 12-0 nederlaag terug het vliegtuig in.

1 doelpoging

Golden Lion kwam zelf tot 1 schamele doelpoging, maar ook een eretreffer was de ploeg niet gegeven. Een ervaring rijker, maar een illusie armer keerde de selectie weer huiswaarts. Doelman Gilles Meslien moest 12 keer vissen, maar genoot met volle teugen van het avontuur. "Het blijft een uniek moment, ik ga hier met mijn kinderen, misschien wel mijn kleinkinderen, over praten", zei hij tegen het Caribische medium RCI.

Lange tocht voor leermoment

Coach Jean-François Go denkt dat de nederlaag leerzaam is voor zijn ploeg. "Er is een kloof en dat wisten we. Natuurlijk is de uitslag zwaar, maar deze ervaring gaan we gebruiken om onze spelers verder te ontwikkelen." Volgens lokale media kreeg Golden Lion steun van zo'n 20 supporters. Ook zij vlogen vanaf Lille naar Parijs en stapten daar over op een rechtstreekse vlucht naar Martinique.