Belgisch parlement praat over snus bij voetballers: 'Gehemelte van 1 speler naar de vaantjes'
i

Getty Images

Belgisch parlement praat over snus bij voetballers: 'Gehemelte van 1 speler naar de vaantjes'

Marcel Roes • 01:05, 09-06-2023 / Laatste Update: 00:50, 12-12-2023

Onder voetballers is snus erg populair. Snus is een soort tabak in poedervorm. Dat zit in een zakje verwerkt, dat je onder je bovenlip aanbrengt. Het heeft een kalmerend effect. In dat zakje zit tot 3 keer meer nicotine dan in een sigaret.

Volgens Het Laatste Nieuws gebruiken diverse spelers in de Belgische competitie snus. In het Vlaams parlement werden er woensdag zelfs vragen over gesteld aan de sportminister.

Snus is verboden

Snus is niet verboden in de sportwereld. Wel is het spulletje sinds 1992 illegaal in de EU. In Zweden is het wel legaal, dat is dan ook het land waarin het is ontstaan. 1 portie snus heeft zo'n 10 tot 15 minuten effect. Snus is verkrijgbaar in smaakjes, zoals munt.

Kapot gehemelte

HLN schrijft dat bij 1 speler uit de 1e klasse het gehemelte 'naar de vaantjes' is gegaan door snusgebruik.

Bob Peeters, trainer van Helmond Sport, vertelt dit: "Ik begon ermee op het einde van m'n carrière. Tijdens het kaarten stak ik zo al eens een bolleke onder mijn lip. Ik ben nu aan het minderen. Dat lukt makkelijker in de periodes dat er minder stress is. Ik merk vooral dat ik zenuwachtiger rondloop wanneer ik het niet gebruik."

Hakim Ziyech aan de snus?

Ook meldt de krant dat de Engelse international Jamie Vardy in zijn biografie schrijft dat hij snus nam.