Beruchte kaartentrekker bij WK-duel tussen Nederland - Argentinië wordt commentator
i

Getty Images

Beruchte kaartentrekker bij WK-duel tussen Nederland - Argentinië wordt commentator

Trevor Wagener • 12:30, 10-08-2023 / Laatste Update: 03:11, 12-12-2023

Antonio Mateu Lahoz, wie kent hem niet? De oud-scheids heeft een opvallende carrièreswitch gemaakt! De oud-arbiter, die tijdens de kwartfinale op het laatste WK tussen het Nederlands elftal en Argentinië liefst 18 kaarten trok, is vanaf dit seizoen commentator bij de Spaanse televisie.

Lahoz was op het afgelopen WK de spreekwoordelijke gebeten hond na zijn optreden tijdens het kwartfinaleduel tussen Nederland en Argentinië. De ervaren leidsman bleef maar met kaarten strooien en kreeg na afloop van beide kanten kritiek.

Volgens vedette Lionel Messi was Lahoz niet geschikt om beladen wedstrijden te fluiten en Frenkie de Jong vond zijn optreden 'echt schandalig'. Bij zijn 1e wedstrijd in Spanje ging het vervolgens opnieuw mis. Ook FC Barcelona - Espanyol liep onder zijn leiding flink uit de hand: maar liefst 14 gele kaarten deelde hij toen uit.

Eenrichtingsweg naar de uitgang

In juni was Lahoz, die sinds 1999 professioneel scheidsrechter was en sinds 2008 in La Liga met de fluit blies, nog in dikke tranen nadat hij zijn laatste wedstrijd had gefloten. De beslissing om te stoppen nam hij niet zelf. Hoewel er geen leeftijdsgrens is voor arbiters in Spanje, zag de scheidsrechtersbaas graag verjonging in de gelederen. Dat betekende ook het einde van de loopbaan van collega Carlos del Cerro Grande.

Lahoz werkte in het verleden ook gymleraar, maar heeft nu een andere functie gevonden. Bij de Champions League-uitzendingen van de zender Movistar+ zal de oud-scheidsrechter vanaf dit seizoen zijn visie geven over de arbitrale beslissingen die in het toernooi worden genomen. Volgens de verhalen heeft Lahoz een lucratief aanbod om in Saoedi-Arabië te gaan fluiten afgewezen.