Bijzonder verzoek van Oekraïne aan FIFA: 'Laat ons naar WK gaan in plaats van Iran'
i

Getty Images

Bijzonder verzoek van Oekraïne aan FIFA: 'Laat ons naar WK gaan in plaats van Iran'

Jeroen Rooseboom • 20:10, 24-10-2022 / Laatste Update: 22:27, 11-12-2023

De voorzitter van Shakthar Donetsk heeft een bijzonder verzoek neergelegd bij de FIFA. Hij wil dat zijn land, Oekraïne, de plaats gaat innemen van Iran op het komende WK in Qatar.

Het door oorlog verscheurde land zou dan in een groep met Engeland, de Verenigde Staten en Wales terechtkomen. Sergei Palkin schreef in een verklaring op de website van zijn club dat Iran het niet verdient om naar het WK te gaan, omdat zij Rusland steunen in de oorlog. "Terwijl de Iraanse regering zich straks vermaakt met wedstrijden van hun land op het WK worden Oekraïners vermoord met hun drones. Zo'n 250 vielen tot nu toe al vreedzame steden in Oekraïne aan."

Lees ook: Oekraïne wil WK voetbal 2030 organiseren met Spanje en Portugal

'Kinderen gedood'

Palkin riep de wereldvoetbalbond dan ook op om het land in het Midden-Oosten te weren van het wereldkampioenschap. "Het land is direct betrokken bij terroristische aanvallen op Oekraïners. Met dank aan hun drones zijn huizen, universiteiten, kantoren en veel andere gebouwen vernietigd en zijn Oekraïners gedood. Ook kinderen, kinderen die ervan droomden hun land ooit in actie te zien op een WK."