Bijzondere tijden voor Brian Brobbey: is hij straks écht de spits van Oranje op het EK?
i

Pro Shots

Bijzondere tijden voor Brian Brobbey: is hij straks écht de spits van Oranje op het EK?

Brian Vesseur • 14:28, 10-12-2023 / Laatste Update: 04:48, 06-01-2024

Brian Brobbey krijgt de afgelopen maanden weinig rust. Er gebeurt altijd wel iets rondom de spits van Ajax. Zo werd hij racistisch bejegend door een supporter van FC Twente, ging het een lange periode dramatisch met Ajax en werd hij bekritiseerd door analisten. Maar inmiddels is dat anders: de analisten spreken nu over dé spits van Oranje voor de komende 10 jaar en misschien wel van de spits op het komende EK.

Oranje staat in de zomer van 2024 op het EK in Duitsland. Het zou opvallend zijn als Brobbey dan inderdaad de spits van het Nederlands elftal is, aangezien de teller nu pas op 1 interland staat. Toch gebeurt dat vaker: zo debuteerde Andries Noppert op het WK 2022 voor Oranje. Sterker nog: de keeper speelde na het WK niet meer voor het Nederlands elftal.

De kracht van Brobbey

Zaterdagavond was Brobbey belangrijk voor Ajax met een goal tegen Sparta Rotterdam. Hij liet daar zijn kracht zien: het wegdraaien van zijn verdediger voor de goal en vervolgens uit de draai van vlakbij schieten (en scoren). De 21-jarige spits staat sowieso bekend om zijn kracht in duels. Daarnaast is Brobbey onmogelijk van de bal te krijgen en is daarmee een uitstekend aanspeelpunt.

'Eerste spits op het EK'

Nadat hij eerder kritiek kreeg van Marco van Basten én bondscoach Ronald Koeman op zijn gebrek aan doelpunten, daar krijgt hij nu de complimenten van Wesley Sneijder en Aad de Mos. Zo zei Sneijder bij Veronica Offside: "Koeman mag blij wezen dat hij nu scoort, want Brobbey wordt de eerste spits op het EK. Hij is zo'n heerlijke spits om mee samen te werken. Je kan hem altijd aanspelen, hij houdt de bal altijd vast en gaat nu ook nog scoren. Wat wil je nog meer? Nou, dat hij ook nog eens ontzettend snel is."

'Onze beste spits in de komende 10 jaar'

Bij De Eretribune van ESPN zei De Mos: "Hij gaat wel onze beste spits worden in de komende 10 jaar. Dat kan ik je op een briefje geven. Hij gaat het Nederlands elftal verder brengen. Daar ben ik van overtuigd, zeker. Als je ziet hoe hij aan het sleuren en het trekken is. Dat gaat hij ook donderdag weer doen. Hij gaat Ajax kwalificeren tegen AEK Athene. Schrijf dat ook maar op."

De teller van Brobbey staat nu op 6 goals en 4 assists in 14 Eredivisie-wedstrijden, waarvan 4 goals en 4 assists in zijn laatste 7 competitiewedstrijden.