Bizarre details uit verhoor Juventus-speler in gokschandaal: 'We zullen je benen breken'
i

Getty Images

Bizarre details uit verhoor Juventus-speler in gokschandaal: 'We zullen je benen breken'

Jeroen Rooseboom • 17:01, 18-10-2023 / Laatste Update: 22:36, 05-01-2024

Nicoló Fagioli (21) kent als eerste zijn straf in het gokschandaal dat de Italiaanse voetbalwereld op z’n grondvesten doet schudden. De Juventus-middenvelder wordt 7 maanden geschorst. Tijdens zijn verhoor kwam Fagioli met stevige details naar buiten over zijn gokverslaving. "Op een bepaald moment had ik 2,7 miljoen euro schulden."

De straf voor Fagioli, verkregen door z’n bekentenis, is nog een milde. Dat de middenvelder, die aan een opmars bezig was bij Juventus, met een serieus gokprobleem zit, blijkt uit zijn verhoor dat de krant La Gazetta dello Sport kon inkijken.

Illegaal

Fagioli plaatste weddenschappen bij illegale gokkantoren. "Maar die platformen veranderen constant van naam. Een vriend van de onder-21 van Italië (Sandro Tonali) stelde me voor het eerst voor om illegaal te gokken. Ik zag het hem doen en vroeg daarop info. Hij vertelde me dat ik het ook makkelijk kon en dat er nadien geen sporen meer zouden terug te vinden zijn."

De Italiaan plaatste vooral zogenaamde live bets, weddenschappen op wedstrijden die aan de gang zijn. "Na september 2022 begon ik systematisch te gokken wanneer ik voor de tv zat om naar sportwedstrijden te kijken. Ik kan me zelfs niet meer herinneren op hoeveel wedstrijden ik inzette."

Enorme schulden

Al snel kwamen de schulden. Fagioli stond in een mum van tijd 250.000 euro in het rood. Daarna vergrootte zijn schuldenberg tot de bizarre som van 2,7 miljoen euro. "Mijn schulden bleven groeien en daardoor ging ik alleen maar meer wedden in een poging geld terug te winnen", aldus Fagioli.

"Het achtervolgde me en ik zag geen uitweg. Ik kon er amper door slapen, terwijl de druk van de illegale gokkantoren groeide om mijn schulden af te betalen." In die mate dat Fagioli zwaar werd bedreigd. "'We zullen je benen breken', kreeg ik te horen."

Tranen

Tijdens Sassuolo-Juventus in april brak de middenvelder. "Ik maakte een foutje op het veld en werd gewisseld. Toen ik naar de bank ging, barstte ik voor het oog van de camera’s in tranen uit. Het enige waar ik aan kon denken waren de gokschulden die ik had opgebouwd."

Straf

Bovenop zijn schorsing van de Italiaanse voetbalbond kreeg Fagioli ook een boete van 12.500 euro. Hij wordt bovendien verplicht om 10 keer publiek te spreken met lotgenoten over zijn ervaringen. Wat Sandro Tonali en Nicolò Zaniolo betreft, is er nog geen uitspraak.