Blatter en Platini lijken niet de bak in te moeten: eis van bijna 2 jaar voorwaardelijke celstraf
i

Getty Images

Blatter en Platini lijken niet de bak in te moeten: eis van bijna 2 jaar voorwaardelijke celstraf

Eimert Pruis • 16:46, 15-06-2022 / Laatste Update: 03:12, 12-12-2023

Het Zwitserse Openbaar Ministerie heeft 1 jaar en 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen oud-topvoetballer Michel Platini en Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Beiden worden verdacht van het uitvoeren van een verdachte transactie.

De Fransman Platini heeft in 2011 als bestuurder van de UEFA een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro ontvangen. Volgens de Zwitser Blatter had Platini daar recht op vanwege verrichte werkzaamheden.

8 juli volgt de uitspraak

Volgens het OM hebben beiden daarmee de FIFA opgelicht. De federale rechtbank in Bellinzona doet op 8 juli uitspraak in deze zaak, die de carrières van beide bestuurders heeft geruïneerd.

'Geen greintje berouw'

De aanklager verklaarde woensdag, op de 6e dag van het proces, dat Blatter en Platini zich schuldig hebben gemaakt aan "fraude, mogelijk verduistering of ondeugdelijk beheer van een onderneming, alsmede valsheid in geschrifte." Hij zei dat de verdachten "geen greintje berouw" hadden getoond. "Blatter en Platini hebben zonder goede reden voor onrechtvaardigheid gekozen."

Vooroordelen in de media?

Blatter (86) had de beschuldigingen eerder tijdens zijn hoorzitting ontkend en zich beklaagd over vooroordelen in de media. De betaling aan Platini (66) was langs alle nodige commissies van de Wereldvoetbalbond gegaan.