BN'ers vol verbazing en woede na WK-reclame Jumbo: 'Nul komma nul komma nul inlevingsvermogen'
i

ANP

BN'ers vol verbazing en woede na WK-reclame Jumbo: 'Nul komma nul komma nul inlevingsvermogen'

Sjors Tanis • 12:40, 02-11-2022 / Laatste Update: 22:25, 07-01-2024

Veel bekende Nederlanders reageren vol verbazing en woede op de WK-reclame van Jumbo. In de commercial zijn polonaise lopende bouwvakkers te zien.

Het WK in Qatar is zeer omstreden omdat er bij de bouw van de stadions duizenden arbeidsmigranten zouden zijn omgekomen.

Ghosen: 'Wie bedenkt dit?'

Programmamaker Danny Ghosen, die van de KNVB niet met Oranje-spelers over Qatar mocht praten, vroeg zich verbaasd af: "Wie bedenkt dit? Onbegrijpelijk." Zijn collega Tim Hofman stelde schertsend dat hij net heeft gehoord: "Albert Heijn komt morgen met een reclame waarin uitvaartondernemers met een oranje Qatar-hoedje op hun werk doen."

Lees ook: Reclame Code Commissie krijgt klachten over WK-actie Jumbo, Ster 'oordeelt niet'

(tekst gaat verder onder de tweet)

'Toondoof'

KINK-programmadirecteur Michiel Veenstra vraagt zich af: "Hee Siri wat is toondoof", terwijl hij het filmpje deelt. Zijn collega, KINK-dj Tim Op het Broek, richt zich rechtstreeks aan Jumbo: "Je snapt zelf ook wel dat deze WK-commercial op alle fronten niet deugt toch? Hossende bouwvakkers richting het knekelveld. Je ziet zelf ook wel dat die link te cynisch is toch? Trek de commercial maar in. Toe maar."

Wetenschapper Kirsten Verdel dacht "dat het een grap was, maar Jumbo heeft écht een WK-reclamefilmpje gemaakt met hossende bouwvakkers. Nul komma nul komma nul inlevingsvermogen of maatschappelijk besef." Ook voormalig NOS Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes deelt een cynisch commentaar: "Bij de Jumbo vieren ze dat er in ieder geval nog bouwvakkers in leven zijn. Wat een stompzin."

Ook BNR-coryfee Kees Dorresteijn snapt het niet: "Hier is over gebrainstormd bij het reclamebureau, over vergaderd bij Jumbo, een dag voor gefilmd door veel mensen. En zelfs toen zei niemand: ‘Hè, eeeuh wacht even….’?"