Bondscoach Frans vrouwenelftal ontslagen na 'opstand' belangrijkste speelsters
i

Pro Shots

Bondscoach Frans vrouwenelftal ontslagen na 'opstand' belangrijkste speelsters

Joris Kaper • 11:17, 10-03-2023 / Laatste Update: 07:45, 12-12-2023

De Franse voetbalbond heeft Corinne Diacre, de bondscoach van het vrouwenteam, dan toch ontslagen. Dat is gebeurd nadat er al een tijdlang onrust is rondom het team, en dan vooral bij de topspeelsters. Die lieten namelijk al eerder hun onvrede blijken over Diacre.

Zo maakte aanvoerster Wendie Renard (Olympique Lyon) vorige week nog bekend dat ze niet meer voor de nationale ploeg wilde uitkomen. Volgens Franse media had dat te maken met Diacre. Voor onder meer PSG-aanvalsters Kadidiatou Diani en Marie-Antoinette Katoto gold hetzelfde, waardoor de bond moest kiezen tussen de bondscoach en de belangrijkste Franse speelsters.

De Franse bond wilde lang geen beslissing nemen, maar ziet nu ook wel in dat de problemen 'onomkeerbaar' zijn geworden. Daarom is besloten afscheid te nemen van Diacre. De 48-jarige Diacre begon in 2017 als bondscoach en had nog een contract tot volgend jaar, als de Olympische Spelen in Parijs worden gehouden.

Lees ook: Spelersbus Franse vrouwen bekogeld voor kwartfinale tegen Nederland: bondscoach doelwit?

'lastercampagne'

Eerder deze week zei ze nog dat ze niet dacht aan opstappen en dat ze deel uitmaakte van een 'lastercampagne'. Van 2007 tot 2013 was Diacre al assistent bij de Franse vrouwenploeg, waarvoor ze zelf 14 keer scoorde in 121 interlands tussen 1993 en 2005.

Het besluit van de bond komt ruim 4 maanden voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.