Bondscoach Gambia nog erg aangeslagen na vliegproblemen: 'M'n leven ging aan me voorbij'
i

ANP

Bondscoach Gambia nog erg aangeslagen na vliegproblemen: 'M'n leven ging aan me voorbij'

Jeroen Rooseboom • 18:45, 11-01-2024 / Laatste Update: 12:50, 15-01-2024

De schrik zit er nog goed in bij de selectie van Gambia na de bijna-vliegramp. De ploeg van Feyenoorder Yankubah Minteh was voor de Afrika Cup onderweg naar Ivoorkust, maar moest vlak na het opstijgen alweer omkeren vanwege een zuurstoftekort in het vliegtuig. De Belgische bondscoach Tom Saintfiet (op de foto) heeft doodsangsten uitgestaan.

Hij is blij dat hij het verhaal nog kan navertellen. "Toen ik op de vlucht in slaap viel, had ik een paar hallucinaties" zei hij tegen Sporza. "Mijn leven ging aan mij voorbij. Er zit een Nederlandse arts in het hotel, een cardioloog. En die heeft ook nog eens bevestigd dat als we nog een halfuur waren doorgevlogen, we nu dood waren geweest door koolstofmonoxidevergiftiging."

Raar gevoel

Met sommige spelers gaat het nog steeds niet goed, aldus de Saintfiet. Sommigen hebben nog steeds last van hoofdpijn, duizeligheid, braakneigingen. "Er zit een raar gevoel in de groep. We zijn boos en angstig. Gisteren hebben de spelers die wilden nog van half elf tot half twaalf op het veld gestaan. Maar eigenlijk denkt niemand nog aan de Afrika Cup."

"De spelers vragen zich ook af wat er allemaal gebeurd is. En dan te bedenken dat we vier maanden geleden ook al in Marrakesh waren tijdens de zware aardbeving daar. Vreemd."

'Dat doen we niet'

De bondscoach betwijfelt ook openlijk of meedoen aan de Afrika Cup nog wel zin heeft. De Gambiaanse selectie moet zich donderdag wel melden in Ivoorkust, anders mogen ze niet meedoen. "Maar ik denk dat we daar wel op goede wil kunnen rekenen."

Hij kwam er niet uit met de bond. "Ik heb vannacht nog tot twee uur samengezeten met de minister van Sport en met het bestuur. Zij wilden dat we om vier uur zouden terugvliegen met datzelfde vliegtuig. Maar dat doen we niet. Als ze dat willen, moeten ze nieuwe trainers en spelers zoeken. Dan keren wij allemaal terug naar Europa. Wij gaan niet meer met dit vliegtuig, of dit soort vliegtuig, naar Ivoorkust. We willen een "echt" vliegtuig."

Patstelling

"Nu zitten we dus een beetje in een patstelling. De regering en de voetbalbond wil dat we met die maatschappij vliegen, wij niet. Wij willen zelfs gewoon met een commerciële vlucht gaan. Morgenochtend vliegt er eentje van Gambia naar Ivoorkust. Dan moeten we wel overstappen, maar liever zo dan in een onveilig toestel."