🎥 | Boze Sherida Spitse: 'Willen clubs echt investeren in vrouwenvoetbal of niet?'

Joris Kaper • 11:33, 11-12-2023 / Laatste Update: 23:23, 04-01-2024

Sherida Spitse vindt dat clubs meer geld moeten steken in het vrouwenvoetbal. Dat zegt de recordinternational van Oranje in Studio Voetbal. Volgens Spitse blijft het niveau en de populariteit van de Vrouwen Eredivisie achter, omdat meer investeringen uitblijven.

Als voorbeeld noemt Spitse in Studio Voetbal de salarissen van de voetbalsters. "Een aantal speelsters heeft het minimumloon, maar 50 procent niet", zegt ze. "We kunnen dan niet verwachten dat het niveau flink omhooggaat."

Clubs moeten nu 4 speelsters onder contract hebben staan om in aanmerking te komen voor een licentie voor de Eredivisie Vrouwen, maar volgens Spitse moet dat aantal omhoog. "Hoelang zijn we nu al bezig met de Vrouwen Eredivisie? Dat moet echt beter om het niveau omhoog te krijgen."

Lees ook: 🎥 | Pierre van Hooijdonk ziet vrouwelijke coaches in Eredivisie niet zitten: ‘De voetbalwereld is niet de maatschappij’

Investeringen

De 33-jarige voetbalster zegt dat die investeringen helemaal niet veel hoeven te zijn. "Het minimumloon is 2.400 euro per maand, dat is bijna 30.000 euro per jaar. Als je dat voor 16 speelsters doet, kom je op 5 ton uit. Dan vraag ik mezelf af: wat willen clubs nou? Ik word er een beetje boos om. Willen clubs écht investeren in vrouwenvoetbal of niet? Of is het zoiets als: we doen het erbij, omdat het nou eenmaal hoort. Soms krijg ik het gevoel dat het een soort hobby is voor clubs", aldus de Ajax-speelster.

Spitse had tijdens dezelfde uitzending overigens een verschil van inzicht met Pierre van Hooijdonk, dat ging over vrouwelijke coaches bij een mannenteam.