Braziliaanse voetbalfans rouwen bij ziekenhuis waar legende Pelé overleed
i

AFP

Braziliaanse voetbalfans rouwen bij ziekenhuis waar legende Pelé overleed

Eimert Pruis • 11:36, 30-12-2022 / Laatste Update: 00:16, 12-12-2023

Na het overlijden van het Braziliaanse voetbalicoon Pelé zijn fans en tientallen journalisten naar het Albert Einstein-ziekenhuis in São Paulo gekomen. De journalisten deden voor de deur van het ziekenhuis verslag van de ontwikkelingen.

Lees ook: Uitvaart Pelé is op dinsdag, 3 dagen nationale rouw afgekondigd in Brazilië

Veel fans die naar de plek waren gekomen, droegen een shirt van de Braziliaanse club Santos met daarop het rugnummer 10 dat aan 'O Rei' (de koning) toebehoorde. Ze ontrolden ook een spandoek met de tekst 'voor eeuwig koning Pelé'.

Darmkanker

De Braziliaan overleed donderdag aan de gevolgen van darmkanker. Bij Pelé werd vorig jaar een tumor in zijn darmen verwijderd. Hij moest sindsdien regelmatig naar het ziekenhuis voor behandelingen, maar ook vanwege complicaties. Eind november werd de 3-voudig wereldkampioen opnieuw opgenomen. Het ziekenhuis liet donderdag weten dat meerdere organen door kanker waren aangetast.

New York

Pelé speelde het grootste deel van zijn carrière voor Santos. Hij sloot zijn lange en succesvolle loopbaan in de jaren zeventig af bij de Amerikaanse club New York Cosmos. Op Times Square in New York kwamen tientallen mensen donderdag bijeen voor de voetbalshop die de naam van Pelé draagt.

Records

De Braziliaan heeft heel wat records op zijn naam staan. Zo is hij de enige voetballer die 3 keer wereldkampioen werd, in 1958, 1962 en 1970. Ook maakte Pelé, volgens zijn eigen telling, maar liefst 1283 doelpunten in zijn profcarrière. Over dat aantal lopen de meningen uiteen vanwege verschillende rekenmethodes. De 1283 treffers die Pelé zelf aanhoudt - gemaakt in 1366 wedstrijden - zijn erkend door Guinness World Records. De Braziliaan kreeg daar in 2013 een officieel certificaat van.

Afscheid

De kist met daarin het lichaam van Pelé wordt maandag vanuit het ziekenhuis in São Paulo naar het stadion van Santos gebracht. Supporters kunnen daar afscheid nemen. Dinsdag wordt de kist door de straten van de kustplaats Santos gereden. De route loopt ook langs het huis van de 100-jarige nog levende moeder van Pelé. Na de tocht wordt de Braziliaan in besloten kring begraven.