✝️ | Brazilië herdenkt op unieke wijze overleden Pelé: ‘Koning van het voetbal’

Matthijs Nijhuis • 10:47, 30-12-2023 / Laatste Update: 19:36, 08-01-2024

Brazilië heeft gisteren alles uit de kast gehaald op de 1e verjaardag van het overlijden van de legendarische voetballer Pelé. Menig Braziliaans stond stil bij de superster, met name in Santos (waar de fantastische aanvaller ooit begonnen is) en in Rio de Janeiro werden er bijzondere acties ondernomen.

Pelé overleed op 29 december 2022 op 82-jarige leeftijd aan darmkanker. In Santos, dicht bij Sao Paulo, werd een mis gehouden in het museum voor Edson Arantes do Nascimento, zoals Pelé eigenlijk heet. De voetballer ligt ook begraven in deze stad, in een mausoleum dat al duizenden bezoekers heeft getrokken.

Christus in een voetbalshirt

In Rio de Janeiro vond ook een ceremonie plaats, waarbij het beroemde standbeeld van Christus de Verlosser (met behulp van lichten) een Pelé-shirtje aan had. Hierbij werd zelfs een boodschap van paus Franciscus werd voorgelezen. "De herinnering aan de ‘Koning van het voetbal’ blijft onuitwisbaar in de geest van velen en stimuleert de nieuwe generaties om sport te beschouwen als een middel om volkeren dichter bij elkaar te brengen", aldus de paus.