Brazilië wint met 10 man van Chili en speelt in halve finale Copa América tegen Peru

Eimert Pruis • 13:24, 03-07-2021 / Laatste Update: 20:10, 13-12-2023

Brazilië heeft de halve finales bereikt van de Copa América in eigen land, door een minimale 1-0-zege op Chili. Het gastland speelde vrijwel de gehele 2e helft met een man minder, nadat aanvaller Gabriel Jesus kort na rust met een rode kaart van het veld was gestuurd. Brazilië ontmoet maandag in de halve finale Peru, dat in een spektakelstuk en na strafschoppen Paraguay versloeg.

In stadion Nilton Santos, thuishaven van de in verval geraakte en tegenwoordig in de tweede divisie uitkomende voormalige topclub Botafogo, domineerde Chili de openingsfase. De ploeg van de routiniers Alexis Sanchez en Arturo Vidal zette volop druk en liet Brazilië niet het geliefde snelle combinatiespel spelen.

Kort na rust explodeerde het duel, nadat de net ingevallen Lucas Paquetá fraai scoorde na een combinatie met Neymar. 2 minuten later moest Brazilië met 10 man verder na rood voor aanvaller Gabriel Jesus. Die raakte met een hoog geheven been Eugenio Mena in het gezicht.

Omstreden annulering VAR

Brazilië trok zich daarna terug op eigen helft en loerde via de snelle Neymar en Richarlison op een counter. Chili drong steeds meer aan en leek een kwartier na rust ook te scoren. De treffer van Eduardo Vargas werd na consultatie van de VAR echter geannuleerd wegens buitenspel in een eerdere fase van de aanval.

In het vervolg kon het duel alle kanten op. Chili raakte de lat boven doelman Ederson via invaller Benjamin Brereton. Tegelijkertijd vond Neymar steeds meer gaten in de Chileense defensie en was hij een paar keer dicht bij een goal.

Vargas mist levensgrote kans

Met kunst en vliegwerk weerstond de titelverdediger van 2019 het Chileense slotoffensief, waarin Vargas kort voor tijd nog in riante positie miste en Ederson moest redden op een inzet van Palacios.

De halve eindstrijd tegen Peru, die ook in het Nilson Santos zal worden gespeeld, is een herhaling van de finale van twee jaar geleden. In het Maracanã van Rio de Janeiro won Brazilië toen met 3-1.

Doelpuntenspektakel

Peru plaatste zich na een waar doelpuntenspektakel en penalty's voor de halve finale. Paraguay nam de pingels iets minder goed (4-3).

Paraguay had sinds 2014 al zeven duels op rij niet gewonnen van Peru, maar kwam vroeg in het duel op voorsprong door een goal van aanvoerder Gustavo Gómez, die na elf minuten binnentikte nadat doelman Pedro Gallese een schot niet klemvast kreeg.

Carrillo en Lapadula

Peru knokte zich terug aan de hand van de snelle buitenspeler Andre Carrillo, die telkens voor gevaar zorgde en nog voor rust 2 kansen creëerde die beide door Gianluca Lapadula werden verzilverd. De Peruviaan met Italiaanse roots, spelend voor Benevento in Italië, had in zijn voorgaande 8 interlands pas 1 keer gescoord.

Ook Peru krijgt rood

Ondanks de numerieke minderheid was Paraguay na rust de sterkere ploeg. Enigszins onverdiend kwam Peru toch weer op voorsprong door een van richting veranderd schot van Yoshimar Yotun. Kort daarop zag de ploeg van de Argentijnse bondscoach Ricardo Gareca ook een speler met rood vertrekken, toen Carrillo zijn 2e gele kaart kreeg.

De organisatie bij Peru was daardoor in de slotfase een complete chaos, waarvan Gabriel Avalos profiteerde en met de gelijkmaker in de laatste minuut zorgde voor euforische taferelen bij Paraguay. Van die totale vreugde was een kwartier later niets meer over. Drie Paraguayanen (David Martinez, Braian Samudio en Alberto Espinola) misten in de strafschoppenreeks, tegen twee missers voor Peru (Santiago Ormeno en Christian Cueva). Miguel Trauco schoot met de laatste penalty Peru uiteindelijk naar de 2e halve finale op rij.