Brian Brobbey verkeert in uitstekende vorm, maar wordt te vroeg gewisseld tegen PEC: 2-2

Brian Vesseur • 19:40, 17-12-2023 / Laatste Update: 10:35, 05-01-2024

Brian Brobbey verkeert in absolute topvorm bij Ajax. De spits scoorde tweemaal tegen PEC Zwolle, maar het was niet genoeg voor 3 punten. Lennart Thy scoorde namelijk 2 keer aan de andere kant: 2-2.

Michael Valkanis stond aan het roer bij Ajax. De assistent-trainer verving John van 't Schip, die op de bruiloft van zijn zoon in Australië is. Valkanis zette Borna Sosa linksback, Ar'Jany Martha was de linksbuiten. Chuba Akpom was wederom de nummer 10 van Ajax, vlak achter spits Brobbey.

Brobbey breekt de ban

In het eerste kwart waren er kansen zat aan beide kanten. Met recht een open wedstrijd, waarin beide ploegen op voorsprong hadden kunnen komen. Op een gegeven moment had PEC ook 0,8 expected goals opgebouwd, tegenover 0,5 van Ajax. Toch was het Brobbey die Ajax na 37 minuten op voorsprong zette. De spits leek buitenspel te staan, maar na het leggen van de lijnen bleek de goal toch geldig: 1-0.

Tactische omzetting

Na rust kwam Kristian Hlynsson in het veld voor Borna Sosa. Martha zakte daardoor naar de linksbackpositie, Akpom leek de linkerkant te gaan bestrijken. Hlynsson werd de nieuwe nummer 10 van de Amsterdammers. Akpom speelde wel iets naar binnen toe, om zo ruimte te creëren voor Martha aan de linkerkant.

Brobbey in topvorm

Vlak na rust was het Brobbey die de 2-0 voor Ajax maakte. De 21-jarige spits verkeert de afgelopen weken in uitstekende vorm. In zijn laatste 8 Eredivisie-wedstrijden scoorde hij 6 keer en gaf hij 4 assists. In die periode was hij ook tweemaal trefzeker tegen Olympique Marseille in de Europa League.

Thy óók in topvorm

Lennart Thy bracht na een uur spelen wel weer de spanning terug, door de 2-1 te maken. Na 74 minuten werd Brobbey naar de kant gehaald, maar dat bleek te vroeg. In de laatste minuten maakte Thy ook nog de 2-2! De Duitser scoorde met een omhaal. Er werd nog even gekeken naar hands, maar volgens de VAR was er niks aan de hand.