Catalaanse kranten 'kwispelen' om El Clásico, Madrileense media vrezen 'onmogelijk wonder'
i

SN

Catalaanse kranten 'kwispelen' om El Clásico, Madrileense media vrezen 'onmogelijk wonder'

Eimert Pruis • 11:26, 21-03-2022 / Laatste Update: 05:40, 12-12-2023

De Spaanse (sport)kranten staan maandag bomvol El Clásico. Alles draait om de "ontheiliging van Bernabéu", zoals Madrileense kranten de afgang van Real Madrid in eigen huis tegen FC Barcelona (0-4) omschrijven. Catalaanse media jubelen: "Zo blij om weer te winnen".

De kranten uit Barcelona zijn helemaal door het dollen heen. Zo schrijft Mundo Deportivo met grote letters op de voorpagina: '¡Meneo!' Dat zoveel betekent als 'Ik kwispel!'. "Het was een absolute vernedering in Bernabéu", vindt de Catalaanse sportkrant die een nieuwe periode van succes onder Xavi voorspelt. "Het Clásico-debuut Van Xavi toonde aan dat Barcelona niet alleen kan winnen van Real Madrid, maar ook dat het op een punt is gekomen om een nieuw tijdperk te markeren."

'We zijn weer terug aan het winnen'

SPORT is 'blij om weer Clásico's te winnen', zo schrijft de concurrent van Mundo Deportivo op de voorpagina. "Barcelona ontheiligt Bernabéu weer als vanouds. Het was een magische avond in een gefrustreerd stadion. Barcelona danste met de eeuwige rivaal." SPORT draaft ook nog een beetje door. "Het publiek werd tot zwijgen gebracht op een manier zoals dat vroeger gebeurde voordat de beslissende fase van het seizoen inging. Onder Guardiola in 2009 bijvoorbeeld." In dat jaar werd voor het eerst in de geschiedenis van Barcelona de 'treble' gewonnen.

'Barça heeft de weg omhoog gevonden'

De grootste krant van Spanje El País is als vanzelfsprekend wat milder dan de euforie in de Catalaanse kranten. Wel schrijft die krant dat er weleens een nieuwe periode aan zou kunnen komen. Om zowel op financieel gebied als sportief gebied weer de weg omhoog in te slaan. "Barcelona heeft al eerder in Bernabéu de weg omhoog gevonden. Het was een grote statement en de bevestiging van de wederopstanding onder Xavi. De honger in Barcelona is terug."

'Deze klap doet pijn'

Het Madrileense MARCA was verdrietig: 'Een gigantische klap die heel erg pijn doet'. Zo opent de krant uit Madrid, die net als de collega's in de Spaanse hoofdstad in mineur is. "Het moraal is door Xavi nu ongekend hoog en wat kan Barcelona nog?", vraagt MARCA zich af, dat zich troost met de kennis dat het verschil met Barcelona nog steeds heel groot is met 12 punten. "Het kampioenschap voor Barcelona blijft een utopie, maar het inmiddels een wonder dat niet langer onmogelijk is."