Chaos bij Juventus lijkt compleet: volledige bestuur stapt op wegens vermoedelijke fraude
i

Getty Images

Chaos bij Juventus lijkt compleet: volledige bestuur stapt op wegens vermoedelijke fraude

admin • 09:20, 29-11-2022 / Laatste Update: 02:15, 08-01-2024

Voorzitter Andrea Agnelli, vicevoorzitter Pavel Nedved en de voltallige raad van bestuur hebben besloten om maandagavond op te stappen bij Juventus. De bestuurlijke chaos lijkt hierdoor compleet bij de club uit Turijn. Het is het gevolg van een onderzoek naar financiële fraude bij de Italiaanse topclub. CEO Maurizio Arrivabene, oud-teambaas van Ferrari, is gevraagd om te blijven zitten tot een nieuw bestuur is aangesteld.

Juventus keert al een tijdje in zwaar weer. Niet alleen valt De Oude Dame op sportief vlak tegen, ook loopt er een onderzoek naar valsheid in geschrifte en fraude. De rechtbank van Turijn verdenkt de club ervan in de jaren 2019, 2020 en 2021 op uitgebreide schaal te hebben gesjoemeld met de boekhouding. Ook wel bekend onder de naam Prisma.

Opnieuw in de problemen

Het is niet de 1e keer dat de club uit Turijn ernstig in de problemen zit. In 2006 vond namelijk het beruchte matchfixingschandaal Calciopoli plaats waardoor ze zelfs 1 jaar in de Serie B moesten spelen. Ook nu lijken de problemen weer groot. In totaal zou de fraude om 50 miljoen euro gaan. De recordkampioen zou onder meer facturen hebben uitgegeven voor transacties welke niet bestaan. Ook zou de leiding de transferwaarde van bepaalde spelers bewust hebben opgeschroefd om zo meer geld binnen te harken.

Tegenvallende resultaten

Vanwege deze bestuurlijke rommel, dienden Andrea Agnelli, die voorzitter was sinds mei 2010, en vicevoorzitter Pavel Nedved hun ontslag in. Onder de leiding van Agnelli behaalde Juventus 9 landstitels achter elkaar, een absoluut record in de Serie A. De laatste 2 jaar ging het echter bergafwaarts door onder meer een 4e plaats in de Serie A. Ook dit jaar zit het sportief niet mee. Zo werd de Italiaanse club uit de groepsfase van de Champions League gestoten én heeft de 36-voudig kampioen een achterstand van 10 punten op koploper Napoli.