Chaos rond Champions League-finale kwam door falende organisatie: ‘Gebrek aan coördinatie'
i

AP

Chaos rond Champions League-finale kwam door falende organisatie: ‘Gebrek aan coördinatie'

Sjors Tanis • 17:25, 13-07-2022 / Laatste Update: 22:53, 11-12-2023

De chaos rond de Champions League-finale in Parijs tussen Real Madrid en Liverpool is veroorzaakt door een 'disfunctionerende organisatie op alle niveaus'. Dat is de conclusie van de senaatscommissie die onderzoek deed naar de wanordelijkheden waarbij de politie met traangas fans van met name Liverpool verjoeg, die ondanks het bezit van een geldig kaartje niet het stadion in mochten.

Door de ongeregeldheden, waarbij ook personen zonder ticket zouden hebben geprobeerd het Stade de France in Parijs binnen te komen, begon de wedstrijd met ruim een halfuur vertraging. Er werden meer dan 100 mensen gearresteerd, 230 personen raakten gewond. De Franse autoriteiten gaven aanvankelijk de fans van Liverpool de schuld.

Reactie

"Het disfunctioneren gebeurde op alle niveaus, niet alleen tijdens en kort voor de wedstrijd, maar ook in de voorbereiding. Er was sprake van een gebrek aan coördinatie tussen de diverse betrokken diensten", vertelde commissievoorzitter Laurent Lafon, doelend op gebrek aan samenwerking tussen onder meer politie, beveiliging en verantwoordelijken van het openbaar vervoer. 

"Een van de punten waarop het misging was dat er niet geanticipeerd is op een vervoersstaking, waardoor fans op andere manieren dan voorzien bij het stadion arriveerden", aldus Lafon. Ook waren beveiligers en agenten niet goed geïnstrueerd en zorgden controleposten voor opstoppingen.

Geen fraude

De onderzoekers weerlegden daarmee eerdere suggesties van onder meer de Franse minister Gerald Darmanin, die een grootscheepse fraude met toegangskaartjes als voornaamste oorzaak had genoemd en nadrukkelijk naar de Britse fans wees als boosdoeners. "Dat kan zeker niet als een van de hoofdoorzaken worden genoemd voor de incidenten", aldus Lafon.