Clarence Seedorf wil verandering: 'Punten aftrek voor clubs bij racisme door fans'
i

Getty Images

Clarence Seedorf wil verandering: 'Punten aftrek voor clubs bij racisme door fans'

Jeroen Rooseboom • 16:51, 27-05-2023 / Laatste Update: 09:50, 12-12-2023

Clarence Seedorf is helemaal klaar met racisme in het voetbal. De oud-international is zo boos dat hij besloot in de pen te klimmen en een open brief te schrijven aan The Athletic, waarin hij een aantal maatregelen noemt om racisme in het voetbal uit te bannen.

De aanleiding voor de brief waren de racistische uitingen door Valencia-fans aan het adres van Real Madrid-aanvaller Vinicius Jr.. Seedorf zegt dat er de laatste jaren te weinig is veranderd in de strijd tegen racisme in de sport. "Er zijn te veel mensen vóór Vinícius die hiermee te maken hebben gehad, en helaas zijn er veel anderen die hier nog iedere week mee te maken krijgen", schrijft hij.

Harder straffen

De oplossing: harder straffen. "Investeer bijvoorbeeld in technologische ontwikkelingen zoals gezichts- en gedragsherkenning om toeschouwers voor, tijdens en na een wedstrijd te identificeren. In de huidige tijd zou het toch eenvoudig moeten zijn om iemand die een speler of andere fans lastigvalt te vinden?"

Ook moeten clubs en landen van wie de fans racistisch gedrag laten zien harder worden gestraft. "Denk aan puntenaftrek voor landen of clubs als supporters zich schuldig maken aan racisme. Daardoor krijgen landen en clubs misschien door dat dit ook hun probleem is en zullen ze er meer aan doen om het tegen te gaan. Boetes zijn ook een goed middel, maar puntenaftrek heeft pas echt impact."