Clubs overwegen (uit-)supporters te weigeren als relletjes en incidenten aanhouden

Marcel Roes • 13:44, 21-10-2021 / Laatste Update: 17:59, 05-01-2024

De clubs in het betaalde voetbal blijven voorlopig een persoonsgerichte aanpak hanteren bij incidenten met supporters in de stadions, maar ze overwegen zwaardere maatregelen in te voeren. Bijvoorbeeld het weigeren van (uit-)supporters en het staken van wedstrijden.

"We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen", meldt de KNVB na overleg met de clubs. Om de ongeregeldheden aan te pakken, formeerde de KNVB deze week een werkgroep met vertegenwoordigers van de clubs uit de eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en het Supporterscollectief. Op basis van de overleggen binnen de werkgroep komen er extra maatregelen.

"Mocht een vermindering van incidenten uitblijven, dan komen we in de laatste fase waarbij het verhogen van straffen, weren van (uit)supporters en het nog sneller stilleggen of zelfs staken van wedstrijden tot de mogelijkheden gaan behoren", aldus de bond.

Bovengemiddeld

Er waren dit seizoen al 45 tuchtzaken in verband met wangedrag. Normaal zijn het er 70 tot 90 in een heel seizoen. Ook zijn er 300 stadionverboden opgelegd. Da's al de helft van het gemiddelde in een seizoen.