CNN: familie van Iraanse spelers worden bedreigd met 'geweld en marteling'
i

Getty Images

CNN: familie van Iraanse spelers worden bedreigd met 'geweld en marteling'

admin • 10:28, 29-11-2022 / Laatste Update: 18:06, 08-01-2024

De families van de Iraanse spelers worden volgens CNN ernstig bedreigd als de spelers zich voor de wedstrijd tegen de Verenigde Staten niet gedragen. Het is voor de Iraanse overheid van groot belang dat de spelers van het nationale elftal dinsdag het volkslied meezingen. Doen ze dit niet, volgen ernstige consequenties zoals geweld en marteling.

De voetballers uit Iran hielden de kaken stijf op elkaar toen het volkslied klonk in de 1e WK-wedstrijd tegen Engeland. De spelers werden volgens getuigen na het duel bij elkaar geroepen voor een gesprek met leden van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dit leidde er toe dat het volkslied in de 2e wedstrijd tegen Wales wél deels werd meegezongen.

Beloning bij geen openlijk protest

De bizarre situatie sleept al enkele weken voort. Voorafgaand aan het WK waren er berichten dat de voetballers juist beloond werden als ze geen openlijk protest zouden voeren. Het zou gaan om onder meer cadeaus in de vorm van auto's. De sfeer is sindsdien helemaal omgeslagen.

Dood Mahsa Amini

Sinds de dood van de 22-jarige Koerdische vrouw Mahsa Amini in september is het zeer onrustig in Iran. Ze werd opgepakt door de politie, omdat ze volgens agenten haar hoofd niet goed had bedekt. Enkele dagen later stierf Amini op het politiebureau.