Zo ziet de strijd om de coëfficiënten met Frankrijk en Portugal er nu uit
i

ANP

Zo ziet de strijd om de coëfficiënten met Frankrijk en Portugal er nu uit

Brian Vesseur • 10:30, 01-09-2023 / Laatste Update: 17:15, 11-12-2023

Goed, de kwalificatieronden van de Europese toernooien zitten erop. Tijd om de balans op te maken qua coëfficiënten. PSV deed héél goede zaken voor het Nederlandse voetbal door de Champions League te halen én te winnen van Rangers. Mede daardoor staat Nederland nu (virtueel) voor op Frankrijk en natuurlijk Portugal bij de coëfficiënten.

Nederland stond afgelopen seizoen al voor op Portugal, maar nu moet ook Frankrijk eraan geloven. Het verschil is nu ongeveer 2 punten in het voordeel van Nederland.

Coëfficiënten: Nederland vs. Portugal en Frankrijk

5. Nederland - 55,100

6. Frankrijk - 52,414

7. Portugal - 48,316

Wat belangrijk is om te weten, is dat het aantal punten dat een club pakt, wordt gedeeld door het aantal deelnemende clubs van dat land. Zo begon Nederland met 5 teams aan het Europese seizoen. PSV pakte 4 punten door de Champions League-groepsfase te halen én 1 punt door van Rangers te winnen. De UEFA deelt die 5 punten door 5 (vanwege de 'deelnemende teams'), waardoor Nederland er in totaal 1 punt bij krijgt.

AZ pakte door het gelijkspel tegen SK Brann 0,100 punt (de rekensom is hier al gedaan) voor de Nederlandse coëfficiënten. Het plaatsen voor de Conference League (of voor de Europa League, in geval van Ajax) levert geen bonuspunten op.

Coëfficiënten bij Frankrijk en Portugal

Frankrijk heeft nog alle ploegen (6!) in Europa en kan dus wel meer punten pakken. Bij 'ons' kan Twente namelijk geen punten meer voor ons pakken. Portugal heeft nog maar 4 van de 6 ploegen in Europa en heeft dus een serieus probleem. Frankrijk en Portugal moeten al hun punten dus wel door 6 delen.

Leuk detail: PSV speelt in de Champions League tegen RC Lens uit Frankrijk.