Comeback PSV tegen Heerenveen levert nog niets op, RKC hoopt ondanks dik verlies tegen Twente

Eimert Pruis • 18:27, 21-05-2023 / Laatste Update: 06:24, 12-12-2023

PSV heeft de 2e plek van de Eredivisie en dus Champions League-voetbal nog niet verzekerd. De Eindhovenaren kwamen in het Philips Stadion met 3-1 achter tegen sc Heerenveen, maar sleepte er nog 1 punt uit. Door winst van Ajax (3-1 tegen FC Utrecht) kan PSV nog geen feest gaan vieren. Heerenveen ook niet, want die heeft de play-offs om Europees voetbal nog niet binnen.

Dat ticket was al uitgeprint, maar is nog niet geldig. Terwijl concurrent RKC er keihard afging tegen FC Twente (0-5) vergroot Heerenveen de marge naar 2 punten. Heerenveen was heel lang virtueel zeker van de 8e plaats. Die plek levert een plaats in de play-offs op, waarin gespeeld gaat worden tegen nummer 5 FC Twente.

Sangaré met klutskopbal

PSV begon rustig, maar had duidelijk het overwicht in het eigen Philips Stadion. Heerenveen werd langzaam naar achteren gedrongen en dat leverde binnen het kwartier de openingstreffer op. De bal kwam bij een hoekschop in de verre hoek van het doel van Xavier Mous. Daar stonden wat PSV'ers klaar om in te koppen en uiteindelijk zette Ibrahim Sangaré zijn hoofd tegen het leder.

Ramalho te gemakzuchtig

PSV kabbelde lekker verder en speelde op z'n gemakjes. Heerenveen kon niets klaarspelen en leek ruzie met de bal te hebben. Toch kregen de Friese bezoekers de gelijkmaker in de schoot geworpen. André Ramalho blunderde achterin, waardoor Milan van Ewijk kon profiteren.

Heerenveen countert naar voorsprong

Het gaf Heerenveen hoop, terwijl er langzaam paniek in de ogen kwam van de PSV-supporters. De ploeg van trainer Kees van Wonderen werd sterker en kreeg via een uitstekende counter nog voor rust loon na werken. Een afvallende PSV-bal werd opgepikt en via heel veel schijven werd de Belgische aanvaller Antoine Colassin vrijgespeeld. De Belgische aanvaller maakte het met een subtiel stiftje af.

Colassin blinkt uit, maar het levert geen 3 punten op voor Heerenveen

Weer Colassin

In de 2e helft zou je denken dat PSV vol op de aanval ging, maar het tegendeel was waar. Heerenveen ging verder waar het gebleven was en weer Colassin onderscheidde zich. De flegmatieke Belg passeerde eenvoudig een paar tegenstander en schoot uit de dekking raak. Heerenveen zat op rozen en het ticket voor de play-offs om Europees voetbal werd al geprint.

Spanning en gefluit in Eindhoven

PSV moest onder een fluitconcert doorvoetballen, maar maakte het weer spannend. Met nog een klein kwartier te spelen kopte Luuk de Jong een corner binnen. Ajax stond op 2-1 tegen Utrecht dus PSV moest er nog 2 maken om Champions League-voetbal veilig te stellen. Oud-PSV'er Jeffrey Bruma hielp een handje.

Simons scoort

De huidige Heerenveen-verdediger legde Xavi Simons neer. De VAR zag dat en scheidsrechter Allard Lindhout ging daarin mee. Simons zelf maakte het cadeautje open. Een slotoffensief leverde niet alsnog Champions League-voetbal op. Dat moet volgende week gebeuren bij AZ, aan 1 punt heeft PSV voldoende dan.

RKC - FC Twente 0-2

RKC zou bij een overwinning over Heerenveen kunnen klimmen, maar kwam al snel op achterstand. FC Twente, dat nog een minieme kans had op de 4e plaats, scoorde in de 10e minuut via Gijs Smal. Een mooie pass van Manfred Ugalde werd koeltjes afgerond door de linksback. Zo kwam de nummer 5 van de Eredivisie in een lekkere stoel te zitten.

Ugalde verdubbelt marge

Diezelfde Ugalde maakte er in de 1e helft nog een comfortabelere stoel van. Michal Sadilek legde de bal panklaar voor de Costa Ricaanse spits: 0-2.

Twente scoort nog eens, maar wordt niet 4e

Gelijk na rust was het over en uit voor de thuisploeg. De vertrekkende Ramiz Zerrouki haalde uit en zag zijn bal tegen de netten vliegen. De Enschedese club kon daardoor naar de andere wedstrijden gaan kijken en zag dat AZ ook met 3-0 voorstond (bij NEC). De 4e plaats was daardoor buiten handbereik. Sadilek maakte er nog wel 4-0 van en Julio Pleguezuelo op fraaie wijze 5-0.