Congo wint na lange penaltyreeks van Egypte in achtste finale Afrika Cup
Elia van DR Congo / AFP

00:11, 29-01-2024

Congo heeft de kwartfinale van de Afrika Cup bereikt. Na penalty's was het land te sterk voor Egypte. Na 120 minuten stond het 1-1, waarna er in totaal achttien penalty's werden genomen.

Bij Egypte was Mohamed Salah er al een tijdje niet meer bij wegens een blessure. Zonder de superster kwamen De Farao's op achterstand in de 37e minuut. Young Boys-aanvaller Meschack Elia zorgde voor de voorsprong voor DR Congo (ook bekend als Congo-Kinshasa).

Maar nog voor de thee was daar de gelijkmaker. Via een penalty maakte Nantes-spits Mostafa Mohamed de 1-1. Voor Mohamed was het alweer zijn vierde doelpunt deze Afrika Cup, nadat hij in de vorige drie wedstrijden ook scoorde.

Verlenging

In de reguliere speeltijd vielen er geen doelpunten meer, dus werd het verlengen. In de 97e minuut, dus de zevende minuut van die verlenging, kreeg Egypte-verdediger Mohamed Hamdi zijn tweede gele kaart. DR Congo had vervolgens dus nog een kwartier om - met een man meer - het winnende doelpunt te maken.

Penalty's

Dat gebeurde niet. Er moesten namelijk penalty's aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Omdat Egypte-keeper Gabaski de negende penalty miste, ging Congo er een strafschop later met de overwinning vandoor.

Kwartfinale Afrika Cup

In de kwartfinale van de Afrika Cup neemt Congo het op tegen Guinee, dat eerder op zondag won van Equatoriaal-Guinea met 1-0