Creatieve advocaat: gevechten van hooligans zijn 'een soort sportactiviteit'
i

Getty Images

Creatieve advocaat: gevechten van hooligans zijn 'een soort sportactiviteit'

Marcel Roes • 21:20, 23-11-2023 / Laatste Update: 23:47, 07-01-2024

Een potje knokken tussen supporters van verschillende voetbalclubs: is dat illegaal geweld, of eigenlijk een toegestane vorm van sport? De advocaten van een groepje KV Mechelen-fans kiezen voor die 2e optie!

17 Mechelen-aanhangers staan terecht vanwege freefights met hoolies van andere clubs. De groepen prikten een date en die date werd niet zo romantisch. Integendeel: ze sloegen elkaar op een afgelegen plek op de muil en trapten elkaar verrot.

Organisatie

Het Belgische Openbaar Ministerie kwam communicatie tussen de hooligans op het spoor. Daaruit bleek dat de gevechten zeker niet spontaan ontstonden. Het werd tot in de puntjes gepland. Iedereen had een rol: vechter, chauffeur, toeschouwer, verzorger.

Sportactiviteit

Dat er gevochten is, dat wordt dus door niemand ontkend. Maar of het strafbaar is?

Een advocaat zei volgens Nieuwsblad: "Wanneer er gevochten wordt binnen de muren van een boksclub dan zijn die gevechten allemaal gerechtvaardigd. Eigenlijk zijn er maar weinig verschillen met hetgeen hier is gebeurd. Bij zulke freefights wordt er afgesproken, maar is er ook respect voor mekaar. Het is een soort sportactiviteit."

Regels

Andere advocaten sloten daar op aan. Ze beredeneren: de deelnemers geven elkaar toestemming om te vechten, er zijn spelregels, er zijn scheidsrechters en ze dragen zelfs een sporttenue.