Cricketspeler legt matchfixing-drama bloot: 'Ik kreeg cocaïne en werd afgeperst'
i

Getty Images

Cricketspeler legt matchfixing-drama bloot: 'Ik kreeg cocaïne en werd afgeperst'

Marcel Roes • 19:05, 24-01-2022 / Laatste Update: 09:57, 12-12-2023

Cricketspeler Brendan Taylor (35) uit Zimbabwe heeft op social media een verhaal geschreven waarin hij uitlegt hoe hij in de wereld van matchfixing werd getrokken. Alvast de tldr: hij werd verleid cocaïne te nemen en werd daarna afgeperst.

Het begon ermee toen Taylor in 2019 een uitnodiging kreeg van een zakenman uit India om te komen praten over een sponsordeal. De zakenman wilde een T20-toernooi organiseren in Zimbabwe. Taylor zou bij deelname 11.000 Britse pond krijgen.

Taylor besloot de man te ontmoeten en het werd een gezellige avond. Té gezellig: de oplichters boden hem cocaïne aan en Taylor was zo dom om toe te happen (of ja happen, snuiven dan).

Hotel

"De morgen daarna stormden ze mijn hotelkamer in", schrijft Taylor. "Ze lieten een video zien van de avond ervoor. Ik snoof cocaïne. Ze persten me toen af. Ik moest bepaalde dingen doen bij de aankomende internationale cricketwedstrijden. Anders zouden ze de video lekken."

"Ik kreeg wel die 11.000 pond. Maar ze zeiden dat het een aanbetaling was voor de matchfixing die ik moest doen. Als ik alles had uitgevoerd zou ik nog eens 14.000 pond krijgen."

Matchfixing

Uiteindelijk deed Taylor niet aan matchfixing. Na een paar maanden liet hij de cricketbond weten was er was gebeurd. Ze waren blij met de melding, maar boos dat hij zo lang had gewacht om het te melden. De bond ICC wil hem jarenlang schorsen.

Taylor speelde cricket voor Zimbabwe tussen 2004 en 2021. Hij kwam tot 281 interlansd.