Cristiano Ronaldo als speler/bondscoach? Portugal ontslaat Fernando Santos
i

Getty Images

Cristiano Ronaldo als speler/bondscoach? Portugal ontslaat Fernando Santos

Bart van der Wijst • 19:21, 15-12-2022 / Laatste Update: 00:08, 12-12-2023

Portugal leek na de overtuigende 6-1-overwinning in de 8e finales op het WK klaar voor de wereldtitel, maar een ronde later was het alweer klaar na een verrassende nederlaag tegen Marokko (0-1). Dus is het exit voor bondscoach Fernando Santos. Cristiano Ronaldo, kom er maar in?

Santos had nog een verbintenis tot na het EK in 2024, maar de Portugese voetbalbond (FPF) verscheurde die na het tegenvallende WK. Daardoor maakt Santos de 10 jaar net niet vol bij de nationale ploeg, hij begon in 2014.

Prijzenpakker

Twee jaar na zijn aanstelling pakte Santos al een prijs, toen was hij met Portugal de beste op het EK in Frankrijk. Toch deed de bondscoach dat niet alleen. Cristiano Ronaldo viel in de finale tegen de Fransen (1-0) vroeg uit met een blessure en stond de rest van de eindstrijd druk gebarend aan de zijlijn. Als een soort hulpbondscoach, zeg maar (zie foto).

Santos deed ook Oranje pijn. In 2019 won Portugal de allereerste editie van de Nations League in eigen land. In Estádio do Dragão wonnen de Portugezen - hoe kan het ook anders - met 1-0. Gonçalo Guedes was de doelpuntenmaker.

CR7

Tijdens het huidige WK durfde Santos het aan om sterspeler Cristiano Ronaldo op de bank te zetten. Het resultaat: een 6-1-overwinning op Zwitserland. Een wedstrijd later zat CR7 opnieuw wissel, alleen toen werkte het trucje niet. Marokko was met 1-0 te sterk. Helaas voor Santos betekende dat zijn einde.

What's next? Cristiano Ronaldo als een soort bondscoach/speler? Heeft hij in ieder geval de garantie dat hij altijd speelt. Favoriet voor de vacature is José Mourinho, de huidige trainer van AS Roma. Een andere optie is dat Rui Jorge het tot het einde van het jaar fixt en dat Mourinho na het huidige seizoen instapt.