Danny Makkelie verklaart waarom hij Hartman géén tweede gele kaart gaf

Bart van der Wijst • 18:47, 19-03-2023 / Laatste Update: 23:40, 07-01-2024

Scheidsrechter Danny Makkelie was de baas bij de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord (2-3). De arbiter deelde in totaal 7 gele kaarten uit. Toch hadden dat er volgens veel mensen uit Amsterdam 8 moeten zijn, plus een rode. Feyenoord-linksback Quilindschy Hartman ontsnapte aan een 2e gele kaart. Na afloop verklaarde Makkelie waarom hij die kaart níet gaf.

"In zo'n geval moet de scheidsrechter beoordelen of er sprake is van een 'onbesuisde' overtreding of een 'onvoorzichtige' overtreding. Bij onbesuisd is er sprake van snelheid en van kracht. Hier steekt de Feyenoord-speler alleen zijn been uit. Dat is een onvoorzichtige overtreding", reageerde Makkelie bij ESPN.

Eigen helft

Met geel op zak liet Hartman zijn been staan toen Mohammed Kudus hem voorbij wilde. "Waarom zou het dan wél geel kunnen zijn? Als hij met die overtreding een veelbelovende aanval eruit haalt. Maar in dit geval was het op eigen speelhelft van Ajax, aan de zijlijn, ver van de goal en er zijn nog verdedigers van Feyenoord op hun eigen helft. Dit is voor mij geen gele kaart", verzekerde Makkelie.

"En niet alleen voor mij, maar voor al mijn collega's. Ik ben ook een internationale scheidsrechter en ook dáár geef ik zo'n gele kaart niet. Dus ook vandaag niet", aldus de scheidsrechter. Nadat Hans Kraay jr. de beelden laat zien, blijft Makkelie bij zijn besluit. "Absoluut."