Trevor Wagener • 14:49, 09-08-2023 / Laatste Update: 17:16, 11-12-2023

Wat deden jullie toen je 13 jaar oud was? Waarschijnlijk vast heus wel een potje voetbal op zijn tijd, maar voor Da'vian Kimbrough is het z'n leven. De 13-jarige jeugdspeler van het Amerikaanse Sacramento Republic FC behoort sinds deze woensdag officieel tot de selectie van het 1e elftal.

Met 13 jaar, 5 maanden en 13 dagen-leeftijd op deze planeet is Kimbrough officieel de jongste profvoetballer in de Verenigde Staten. Het fenomeen is niet alleen de jongste atleet in het voetbal in de US: Kimbrough is de jongste betaalde sporter in Noord-Amerika (dus ook van de NFL, MLB, NBA, NHL en WNBA).

Adu 2.0?

Het gebeurt regelmatig dat jonge Amerikaanse voetballers plots als een raket omhoog schieten qua status. Zo leerde de wereld Freddy Adu tussen 2004 en 2006 kennen als 1e voetballend wonderkind uit de VS. Zo hard als Adu op weg was naar veel faam en een grote naam, zo groot was zijn downfall nadat de belofte niet werd ingelost. De in Ghana geboren Adu speelde in Europa uiteindelijk voor onder meer Benfica en AS Monaco, maar werd vooral bekend als clubhopper.

Het is te hopen dat het niet zo ver komt voor Kimbrough. De technicus nam het record van jongste profvoetballer in de VS over van Maximo Carrizo van New York City FC. Carrizo tekende in februari 2022 als 14-jarige een meerjarig contract in The Big Apple.

13-jarige Amerikaanse voetballer tekent profcontract

Kimbrough kwam pas bij Sacramento toen hij 11 was, in 2021. Hij blonk uit in het U13- en U14-team, waarvoor hij in 81 duels 61 goals maakte. Na 2 'jeugdseizoenen mag hij het nu laten zien bij de grote meneren. SR FC's preses en general manager, Todd Dunivant, was maar wat bij met Kimbrough's handtekening.

"Dit is nog maar het begin", liet hij in een reactie op de clubwebsite weten. "Da'vian heeft ongekend veel commitment en toewijding getoond aan zowel zijn sport als de club. Zijn motivatie is zijn motor om de uitdagende periode die voor hem ligt met succes te doorlopen. We zijn ongekend vereerd dat hij en zijn familie voor ons plan hebben gekozen."

Stukmaken tegen Europese grootheden

Recent nog maakte Kimbrough furore bij de zogeheten Bassevelde U-13 Cup in België als gastspeler bij een jeugdteam van MLS-club New York Red Bulls. Kimbrough werd MVP van het toernooi én hielp de Red Bull-ploeg aan de unieke eindzege: de ploeg versloeg jeugdteams als Juventus, West Ham United en Benfica om het 1e Amerikaanse team te worden die 'Bassevelde' op zijn naam schreef.