De indrukwekkende cijfers van Brian Brobbey onder John van 't Schip bij Ajax
Brian Brobbey / Pro Shots

17:48, 23-01-2024 / Laatste Update: 20:10, 23-01-2024

Brian Brobbey lijkt met de wedstrijd beter te worden bij Ajax. Mensen spreken over een typische 'Brobbey-goal' als hij weer bij zijn directe tegenstander wegdraait en scoort. Zijn snelle groei onder trainer John van 't Schip is ook terug te zien aan zijn cijfers. Hij was élke Eredivisie-wedstrijd met Van 't Schip langs de lijn betrokken bij een doelpunt.

Brobbey begon het seizoen met drie goals in acht Eredivisie-wedstrijden, toen nog onder leiding van Maurice Steijn. Eigenlijk vier uit negen, want Brobbey scoorde ook tegen RKC Waalwijk. Die wedstrijd werd uitgespeeld onder Van 't Schip. Bij die trainer kwam de 21-jarige spits in een beter draaiend Ajax terecht. Zelf leefde Brobbey, die op 1 februari 22 jaar wordt, ook helemaal op.

Onder leiding van John van 't Schip

In het Van 't Schip-tijdperk begon Brobbey voornamelijk met assists: vier (en één goal) in zijn eerste vier wedstrijden. Maar sinds 9 december heeft hij het maken van doelpunten helemaal te pakken. Hij scoorde tegen Sparta (2-1) en tweemaal tegen PEC Zwolle (2-2). Tegen PEC was overigens Michael Valkanis de Ajax-coach, omdat Van 't Schip wegens de bruiloft van zijn zoon in Australië zat.

Uitstekende reeks sinds december

In het nieuwe jaar is Brobbey vrolijk verder gegaan met scoren. Hij scoorde eenmaal tegen Go Ahead Eagles (3-2) en afgelopen weekend twee keer tegen RKC Waalwijk (4-1). Brobbey hoopte tegen RKC zijn eerste hattrick op het hoogste niveau te maken, maar hij miste een penalty.

Het zet de teller voor nu op elf doelpunten en vier assists in zeventien Eredivisie-wedstrijden, meer dan prima cijfers voor een spits. Er zijn maar drie spelers die meer doelpunten maakten: Santiago Gimenez, Vangelis Pavlidis en Luuk de Jong. Brobbey maakte in zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden zelfs zes goals.

Brobbey maakt dit seizoen met enige regelmaat de negentig minuten vol. Hij stond vorig seizoen nog bekend als speler die geen hele wedstrijd kon spelen. Afgelopen weekend moest hij wel voortijdig naar de kant na een hoop harde duels met RKC-verdediger Shawn Adewoye. Brobbey kwam tot 82 minuten.

Brian Brobbey in Oranje?

Er wordt weleens gesproken over Brobbey in de basis van Oranje op het EK 2024. De jonge spits zou namelijk passen in de speelstijl van het Nederlands elftal. Oranje speelt niet echt op voorzetten, waar PSV-aanvaller De Jong de ideale spits voor zou zijn. Brobbey kan uitstekend een bal vasthouden en - zo laat hij de afgelopen weken zien - een doelpunt maken.

Tot nu toe speelde Brobbey één interland voor Oranje. Wie weet kiest bondscoach Ronald Koeman, die eerst nog érg kritisch op hem was, er wel voor om hem de komende maanden vaker te selecteren.

Ook als invaller was Brobbey altijd erg trefzeker. Zo scoorde hij vorig seizoen eens per 127 minuten in de Eredivisie (in totaal dertien goals) en het seizoen ervoor zelfs eens per 57 minuten in de Nederlandse competitie (in totaal zeven goals). Ook zijn moyenne bij Jong Oranje is dik in orde: negen goals in zeventien wedstrijden en omgerekend één goal per ongeveer negentig minuten.