De 'slechtste' opties voor Oranje op een rij: is Babel beter dan Bergwijn, Promes of Stengs?
i

Pro Shots

De 'slechtste' opties voor Oranje op een rij: is Babel beter dan Bergwijn, Promes of Stengs?

Eimert Pruis • 16:56, 10-05-2021 / Laatste Update: 23:43, 05-01-2024

Vrijdag maakt bondscoach Frank de Boer zijn lijstje van spelers bekend die kans maken om naar het EK te gaan. Arjen Robben is weer hot, maar hoe doen de andere vleugelaanvallers het dit seizoen? Is Ryan Babel bijvoorbeeld klaar om te gaan vlammen? We kijken naar enkele veel besproken opties.

Babel in Oranje? Het is het onderwerp van menig discussie en De Boer blijft hem beschermen. Volgens de bondscoach is hij de "ideale man voor de kleedkamer". Toch moet een voetballer het ook op het veld laten zien en dat doet Babel in Turkije voor Galatasaray. Dit seizoen staat hij op 30 wedstrijden in de Süper Lig, waarin hij 5 keer scoorde en 5 assists gaf. In totaal kwam hij tot 1437 minuten en gemiddeld moest hij na 48 minuten zijn geliefde kleedkamer op zoeken.

Stengs

Calvin Stengs is een groot talent en schoonzoon van De Boer. Wellicht heeft hij daarom al 2 streepjes voor. Voor AZ speelde hij 28 wedstrijden in het huidige Eredivisie-seizoen. Iets minder dan Babel, maar hij kwam wel tot veel meer minuten: 2429. Dat zijn een kleine 1000 minuten meer dan Babel. Stengs wist in al die minuten meer, slechts 2 doelpunten meer te maken dan Babel, (totaal 7 goals, 5 assists).

Bergwijn

Over spelers die niet veel spelen gesproken. Steven Bergwijn heeft sinds zijn overgang van PSV naar Tottenham Hotspur nog geen serieuze reeks van wedstrijden gespeeld. Dit seizoen kwam hij in 19 Premier League-wedstrijden in actie en hij sprokkelde 1071 speelminuten. Daarnaast kwam hij ook nog 627 minuten in actie in overige competities. In al die wedstrijden kwam hij niet tot scoren, wel leverde hij 7 assists.

Promes

Quincy Promes is dit seizoen vooral in het nieuws gekomen door een steekincident, waarbij hij als hoofdverdachte wordt gezien. Ajax verkocht de vleugelaanvaller mede daardoor aan Spartak Moskou. Voordat Promes de oversteek naar Rusland maakte kwam hij nog wel 19 Eredivisiewedstrijden (1015 minuten) in actie voor de Amsterdammers. Hij prikte 6 doelpunten. Bij Spartak, waar hij eerder ook al zijn beste jaren kende, heeft Promes een basisplek. Hij speelde tot nog toe 762 minuten, verdeeld over 9 wedstrijden. Met 2 doelpunten en 3 assists tot gevolg.

Veel vragen

Interessante keuzes heeft De Boer te maken en elke keuze zal tot heftige discussies leiden. Blijft hij Babel een gouden aanwinst voor de kleedkamer vinden? Ziet hij in Bergwijn nog de snelle vleugelflitser van weleer? Moet je een verdachte in een strafzaak meenemen naar het EK? Kan hij het maken ten opzichte van zijn dochter om Stengs niet te selecteren? Vrijdag krijgen we een voorlopig antwoord.

[poll id="2220"]