De wonderlijke opkomst van Óscar Mingueza, de stille kracht van Barça
i

Getty Images

De wonderlijke opkomst van Óscar Mingueza, de stille kracht van Barça

Brian Vesseur • 22:48, 06-03-2021 / Laatste Update: 07:32, 07-01-2024

Ronald Koeman ziet het helemaal zitten in Óscar Mingueza. De trainer van FC Barcelona stelde de verdediger al 17 keer op, inclusief op deze zaterdagavond tegen Osasuna. Dat is opvallend te noemen, want de 21-jarige verdediger viel in de jeugd ooit echt op.

Oké, hij hoorde bij het jeugdteam van FC Barcelona dat in 2018 de Youth League won, maar dat is het dan ook wel. Zo speelde hij nog nooit een jeugdinterland voor Spanje. Toch noemt Ziggo Sport-commentator hem tegen Osasuna ook weer 'de stille kracht' van Barcelona. En dat klopt ook wel.

Winnen? Kies Mingueza!

Als we puur kijken naar de harde cijfers, speelt Mingueza - zoals gezegd - zaterdagavond zijn 17e wedstrijd dit seizoen. Tevens ook zijn 1e 17 wedstrijden voor Barça 1. Nog sterker: voor Barça B speelde hij maximaal 16 wedstrijden per seizoen. En dat terwijl hij daar de vice-aanvoerder was.

In de voorgaande 16 wedstrijden van Mingueza in La Liga pakte Barça 2,44 punten per wedstrijd. En dat terwijl de ploeg van Koeman gemiddeld maar 2,15 punt per wedstrijd pakt. 7 keer hield Barça de 0 als Mingueza speelde.

Tijd voor interlands

In november had Mingueza volgens Transfermarkt.nl nog een waarde van 200.000 euro. Terecht, hij was nog steeds de jonge maar toen nog de grote, onbekende jongen. Momenteel is hij maar liefst 5 miljoen euro waard. Nog niet veel, maar het lijkt slechts een tussenfase.

Mocht hij deze lijn doortrekken, kan het haast niet anders zijn dan dat er op termijn een oproep voor het nationale team van Spanje voor de hand zal liggen. Wel presteerde hij het ooit, in een recent maar ver verleden, al eens om opgeroepen te worden voor Spanje onder 19. Voor dat elftal speelde hij uiteindelijk geen 1 minuut.